Spinédzserek, 2007
Fotó: Profimédia

9 kultikus mozifilm a középiskolás évekről, nem csak tinédzsereknek

Akár szeretted, akár utáltad a középiskolát, a filmkészítőket ez nem érdekli − rendre arra törekszenek, hogy újra éljük ezeket az éveket.


Hollywood már 1940 óta gyártja a középiskolában játszódó filmeket, de a „high school movie”, azaz „középiskolás film” csak a 70-es években ért meg igazán, amikor az olyan filmek, mint a Grease és a Rock 'n' Roll High School előkészítették az utat a 80-as éveket meghatározó tinifilmek robbanásszerű megjelenéséhez. Öt évtized legjobb tini drámáit gyűjtöttük össze listánkban.

Ez is érdekelhet: 10 vígjáték, ami garantáltan jobb kedvre derít

​1. Az utolsó mozielőadás (1971)

Peter Bogdanovich gyászos remekműve nem is annyira a középiskoláról szól, mint inkább annak elkerülhetetlen elhagyásáról és mindarról, ami ezzel jár. A Larry McMurtry regénye alapján készült történet a tinédzserek szexualitásának olyan őszinte ábrázolását tartalmazza − nem is beszélve a kisvárosi élet kíméletlen bemutatásáról −, hogy McMurtry szülővárosának lakói, ahol a filmet forgatták, „mocskos könyvnek" tartották az alapanyagot. McMurtrynek állítólag annyira elege lett, hogy írt a szülővárosa újságjának, és felajánlotta, hogy nyilvánosan vitázik mindenkivel, akinek problémája van azzal, amit írt.

​2. Carrie (1976)

Stephen King a megkínzott hősnőjét, Carrie White-ot két kirekesztett tinédzserről mintázta, akikre saját középiskolás korából emlékezett: egy epilepsziás lányról, és egy olyanról, aki minden nap ugyanabban a ruhában járt iskolába. King 1981-ben megjelent Danse Macabre című könyvében elismerően írt Brian de Palma stílusos és ijesztő adaptációjáról, megjegyezve, hogy míg az ő regénye meglehetősen konvencionális módon közelítette meg az általa „hangyafarmnak" nevezett középiskolát, de Palma filmje a Bates High-t baljós matriarchátusként ábrázolja.

Ha tovább olvasnál: A 9 legjobb filmes gonosz női karakter, akiket imádunk utálni

3. Hírnév (Fame, 1980)

A Fame korai ellensúlya volt az utána következő, pezsgőbb '80-as évekbeli középiskolás filmeknek. Bár a szereplőgárda gyakran dalra fakad és táncra perdül, de a Fame nélkülözi azt a vidám optimizmust, amely később meghatározta a műfajt. Mire leérettségiznek, a Fame srácai a showbiznisz nyomása mellett drogfogyasztással, abortusszal, öngyilkossági gondolatokkal és szexuális kizsákmányolással is megküzdenek. A rendező, Alan Parker a musicalt abban a New York-i középiskolában akarta forgatni, ahol a történet játszódik, de a város oktatási minisztériuma ellenkezett, amikor elolvasták a forgatókönyvet.

​4. Nulladik óra (1985)

Egy olyan ikonikus film, mint a Nulladik óra, megérdemel egy hasonlóan emlékezetes plakátot, és Annie Leibovitznak köszönhetően ezt meg is kapta. A mára ikonikussá vált kép megörökítéséhez Leibovitz levendulaszínű hátteret állított fel annak az iskolának a folyosóján, ahol a filmet forgatták, majd a fiatal színészekkel különböző pózokat vetetett fel. Az eredmény minden idők egyik legtöbbet parodizált filmplakátja lett, amely A texasi láncfűrészes mészárlás 2. részétől kezdve a Ready Player One-on át a Pókember − Hazatérésig sok más film marketinganyagát is megihlette.

5. Spinédzserek (1995)

Amy Heckerling író-rendezőnő eredetileg egy televíziós pilotfilmnek szánta ezt a történetet. Amikor ez a projekt nem nyert támogatást, ügynöke azt javasolta, hogy a forgatókönyvből készítsenek játékfilmet, Heckerling pedig egy regényben talált ihletet, amelyet még a főiskolán olvasott: Jane AustenEmma című művében. Austen modoros komédiáját használta fel a Beverly Hillsben játszódó, párkeresésről és sminkelésről szóló történetéhez, de Hollywoodban senki sem akarta ezt a változatot elkészíteni − egészen addig, amíg Scott Rudin producer el nem olvasta és meg nem szerette, és el nem indított egy licitháborút, amelyet a Paramount nyert meg.

6. Sikoly (1996)

Wes Craven eredetileg egy valódi, működő középiskolában akarta leforgatni slasherfilmjét: A Santa Rosa Gimnáziumban, a kaliforniai Sonoma megyében, ám a városi hatóságok néhány héttel a forgatás kezdete előtt lefújták az enegedélyt. A produkciót a Sonoma Community Centerbe (mely eredetileg általános iskola volt) költöztették, és a hollywoodi legenda szerint Craven felszólította Hollywoodot, hogy bojkottálja Santa Rosát és Sonoma megyét. A néhai filmrendező csalódottsága nyilvánvaló, a Sikoly záró kreditpontjai között megtaláljuk ezt a mondatot:

Semmiféle köszönet a Santa Rosa Városi Iskolaközpont Igazgatótanácsának.

7. Superbad, avagy miért ciki a szex? (2007)

A Superbad az utóbbi idők egyik legpontosabb filmes ábrázolásának tűnik a tinédzser fiúkról, és ennek jó oka van: Seth Rogen és Evan Goldberg 14 évesen kezdték el írni. A film lazán a páros kalandjain alapul, amikor a vancouveri Point Grey Secondary School diákjai voltak – ez ugyanaz az iskola, ahol a Riverdale, a Lucifer és A fiúknak, akiket valaha szerettem című sorozatokat forgatták.

8. Egy magányos tinédzser (2016)

Kelly Fremon Craig forgatókönyvírónak mindössze egy produceri kreditje volt, amikor elküldte az általa írt forgatókönyvet a legendás producer-író-rendező James L. Brooksnak, aki korábban Cameron Crowe és Wes Anderson mentora volt. Brooksra olyan nagy hatással volt Fremon Craig forgatókönyve, hogy nemcsak a produceri feladatokat vállalta, hanem a fiatal írót a rendezői posztra is felkérte. Fremon Craig új projektje Judy Blume klasszikus, felnőtté válásról szóló regényének adaptációja, az Ott vagy Isten? Én vagyok az, Margaret, amelyet a tervek szerint 2023 áprilisában mutatnak be.

9. Lady Bird (2017)

Bár Bronxban született, a Lady Bird sztárja, Saoirse Ronan 3 éves korában Írországba költözött a szüleivel, és soha nem járt amerikai középiskolába. A színésznő elmondása szerint ennek következtében az amerikai tinikultúráról alkotott teljes elképzelését olyan sorozatokból merítette, mint a Sabrina, a tiniboszorkány. Ez jól jött, amikor Christine „Lady Bird" MacPhersont, a középiskola utolsó évében járó sacramentói tinédzsert kellett megformálnia. Hogy segítsen Ronannak felkészülni a szerepére, az író-rendező Greta Gerwig megkérte, hogy nézze meg az Álmodj rózsaszínt és a Tizenhat szál gyertyát, amelyek segítenek megérteni Lady Bird romantikus elképzeléseit arról, hogyan kellene kinéznie az életének.

Forrás: Mental Floss

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk