Stephanie Hsu a Minden, mindenhol, mindenkor című film egyik jelenetében, 2022
Fotó: Profimédia

Hollywood 9 legjobb női főgonosza, akiket imádunk utálni

A női gonosztevőkben általában három dolog közös: a gyilkos ruhatár, a drámai szépség és az emlékezetes egysorosok arzenálja. Nem csoda hát, hogy Hollywood legmenőbb sztárjai sorban állnak, hogy eljátsszák a mozi legamorálisabb karaktereit.


A sort a Marveles rosszlányok vezetik, mint például a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztagHarley Quinnje. Hiába sötétek belül, elbűvölő külsejükkel mindenkit levesznek a lábukról − gondoljunk csak Angelina Jolie-ra a Disney Maleficentjében. A csábító gyilkosok is egy külön kategória, mint Sharon Stone a manipulatív Catherine Tramellként az Elemi ösztönben vagy Jodie Comer jól öltözött bérgyilkosa a Killing Eve-ben. És végül ne feledkezzünk meg a belső konfliktusokkal küzdő gonosztevőkről se, akik nem igazán tudják eldönteni, melyik oldalra álljanak − ezért afelé hajlanak, ahol ők is jól járnak. Hollywood legjobb női gonosztevő-ábrázolásaiból idézünk fel egy párat.

Ez is érdekelhet: 7 remek film, aminek negatív befejezése van

​1. Stephanie Hsu a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben

Daniel Kwan és Daniel Scheinert észbontó, multiverzumokat átívelő blockbusterében Joy, a mosodatulajdonos Evelyn (Michelle Yeoh) meg nem értett lánya Jobu Tupakivá változik, amely elég erős ahhoz, hogy elpusztítsa az egész emberiséget. A furcsa ruhák ellenére, amelyeket Jobu különböző változataiként visel − Elvis-ihlette overall, Erzsébet-kori fodros ruha, retina-áttetsző pulóver, amelynek ujjára mackókat varrtak − Stephanie Hsu emberséggel ruházza fel őt, és megmutatja a nézőknek, miért vonzódik ez a fáradt embergyűlölő a sötét oldalhoz.

​2. Rosamund Pike a Fontos vagy nekemben

Rosamund Pike a Fontos vagy nekemben

Fotó: Profimédia

Marla Grayson, a jól öltözött, szégyentelen szélhámos, aki J Blakeson szúrós szatírájának középpontjában áll, a valaha volt az egyik legjobb női gonosztevő a filmvásznon. A Rosamund Pike által élvezettel és kíméletlen karizmával játszott ravasz üzletasszony kihasználja az időseket és a kiszolgáltatottakat, és a jogrendszert manipulálva gyámságot szerez felettük. Ő a színtiszta gonosz, és mégis, amikor a nyugdíjas Jennifer Peterson (Dianne Wiest) személyében méltó ellenfélre akad. Ahogy Grayson terve kezd kibogozódni, szinte azon kapjuk magunkat, hogy neki drukkolunk.

​3. Sharon Stone az Elemi ösztönben

Egy kis fehér ruha, tűsarkú cipő, és köztudottan semmi más, ami miatt Sharon Stone Catherine Tramellje a mozi egyik legvégzetesebb nőalakjaként vonult be a történelembe. Paul Verhoeven korszakalkotó erotikus thrillerében a nő egy visszavonult rocksztár meggyilkolásának fő gyanúsítottja, de magabiztosságával és perzselő szexepiljével sikerül Nick Curran nyomozót (Michael Douglas) az ujja köré csavarni.

​4. Margot Robbie a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztagban

Margot Robbie drámai átalakuláson ment keresztül Harley Quinn, az egykori pszichiáternő megformálásához, aki David Ayer románcában Joker bűntársává válik: rózsaszín és kék tincses platinaszőke copf, halálosan sápadt bőr, foszlott halszálkás hálóing és szakadt póló jellemzi a kinézetét. És hogy mivel veri péppé az ellenségeit? Természetesen egy baseball ütővel.

5. Helena Bonham Carter a Harry Potterben

A göndör hajú, mély tekintetű és szélsőségesen kegyetlen halálfaló Bellatrix Lestrange szerepében Helena Bonham Carter magashangú kacagása elég ahhoz, hogy megfagyjon a vér az ereinkben. Még akkor is ő marad a legfélelmetesebb, amikor Voldemort legelvetemültebb támogatói veszik körül, a baljós Lucius Malfoytól kezdve a kegyetlen Antonin Dolohovon át a vérszomjas vérfarkas Fenrir Greybackig.

​6. Lucy Liu a Kill Billben

Nincs kecsesebb lefejezés, mint amit Lucy Liu hihetetlenül elegáns, kardforgató O-Ren Ishii-ja ad elő Quentin Tarantino véres bosszú-thrillerében. Uma Thurman kegyetlen menyasszonya a film majdnem kétórás játékideje alatt számos méltó ellenféllel kerül szembe − Daryl Hannah jégszőke, szemfedőt viselő Elle Driverével, Chiaki Kuriyama meteorkalapácsot lóbáló Gogójával −, de a szívós, aprólékos O-Ren mindannyiukat felülmúlja.

​7. Jodie Comer a Megszállottak viadala / Killing Eve című sorozatban

A cukros rózsaszín Molly Goddard-tüll (vagy virágos The Vampire’s Choice, vagy vérvörös Lanvin, vagy vintage Alexander McQueen) ruha habjaiba bújtatott Villanelle, az orosz pszichopata, szinte minden jelenetben magára vonja a tekintetet Phoebe Waller-Bridge thrillerében. Legalább annyira elegáns, mint amennyire halálos. A Jodie Comer által négy évadon keresztül játszott, ízletesen zavart nő álruhát ölt, motorozik és hidegvérrel gyilkol, miközben a Sandra Oh által alakított Eve Polastri iránti rajongása révén a lágyabb oldalát is megmutatja.

​8. Cate Blanchett a Mrs. Amerikában

Cate Blanchett a Mrs. Amerik\u00e1ban

Fotó: Profimédia

Phyllis Schlafly, a konzervatív ügyvédnő és antifeminista, aki fáradhatatlanul kampányolt az egyenjogúsági törvénymódosítás ellen, Dahvi Waller 1970-es években játszódó darabjának simlis ellenlábasa. Cate Blanchett megformálásában törékeny és egyre fenyegetőbb jelenlétet mutat − egy ravasz politikai operátort, akinek kíméletlen ambícióit gondosan elrejtik a pasztellszínű szoknyaruhák, blúzok és a kötelességtudó otthonosság.

​9. Angelina Jolie a Demónában / Maleficentben

Csavart szarvakkal, borotvaéles arccsontokkal, szúrós szemekkel és gomolygó fekete köpennyel Angelina Jolie a gonosz úrnő Robert StrombergMaleficent című fantasy-eposzában és az azt követő, Joachim Rønning rendezte folytatásban − a meg nem értett boszorkány, akinek acélos külseje aranyszívet takar. Ám csak a saját felelősségre becsüld őt alá.

Forrás: Vogue

A figyelmetekbe ajánljuk