a Buckingham-palota kapuja

II. Erzsébet királynő halála két fontos kérdést vet fel a közvéleményben a jövőt illetően: mikor lesz a temetése, és mikor koronázzák királlyá Károlyt.A királyi család tagjainak halála esetén különböző forgatókönyvek lépnek érvénybe az udvartartás, politikai elit és a média számára. Ez jelen esetben az Egyesült Királyság kormánya által kidolgozott London Bridge Műveletnek nevezett többlépcsős terv, ami az ekkor érvénybe lépő protokolláris lépések és temetési előkészületek összessége. A művelet ad némi támpontot ad arra vonatkozóan, hogy mikor következhet be a két fent említett esemény.

Az uralkodó halálának napja, amelyet belsőleg D-napnak neveznek, a művelet kezdetét jelzi. Közvetlenül a halál beállta után a királynő magántitkára, Sir Edward Young felhívta Liz Truss miniszterelnököt azzal az üzenettel, hogy „London Bridge is down”, azaz „a London Bridge leomlott / elesett". Most az Egyesült Királyságban 10 napos gyászidőszak kezdődik, mely alatt a temetéssel kapcsolatos előkészületek is megtörténnek.

II. Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151

Fotó: Getty Images

Bár a temetés hivatalos időpontját még nem erősítették meg, a London Bridge Művelet előírásai szerint előreláthatóan 10 nappal a halála után vagy ennél később kerül rá sor. Összehasonlításképpen, férjének, Fülöp hercegnek a temetése nyolc nappal a halála után történt.

A Buckingham-palota szeptember 8-án erősítette meg a királynő halálhírét. A protokoll szerint a miniszterelnök után a brit kormány tagjaival és a vezető beosztású hivatalnokaival is tudatják a hírt, majd legkésőbb tíz perccel ezután félárbocra eresztik Whitehall (London kormányzati negyede) épületein a zászlókat.

a Buckingham-palota \u0151rei

Fotó: Shutterstock

A teljes brit és nemzetközi sajtó és média természetesen már évek óta készült az estre. Először a Press Association és a BBC értesült a hírről egy rádiójel segítségével, ami után leállítják az éppen futó műsorokat a rendkívüli bejelentéssel, a királynőről előre összeállított képekkel, videókkal. A rádiójelzéssel pontosan egyidőben a Buckingham-palota ajtajára gyászjelentést függesztenek ki. A palota hivatalos honlapján pedig az alábbi mondat jelenik meg:

A királynő ma délután békésen elhunyt Balmoralban.

A szeptember 8-i hivatalos közlemény szerint:

A király és királynői rangú hitvese ma este Balmoralban maradnak, és holnap visszatérnek Londonba.

Károly megkoronázására azonban valószínűleg még jó ideig nem kerül sor. Beiktatásának folyamatát az London Bridge Művelettel párhuzamosan végrehajtandó Szökőár Művelet határozza meg. Bár hivatalosan azonnal ő lett az uralkodó édesanyja halála után, a koronázási ceremóniára valószínűleg csak megfelelő gyászidő eltelte után kerül sor. Erzsébet királynő például csak 1953 júniusában tartotta meg koronázását, több mint egy évvel apja, VI. György király halála után.

Forrás: Harper's Bazaar

A figyelmetekbe ajánljuk