György herceg a Wimbledoni teniszbajnokságon
Fotó: Karwai Tang/Getty Images

​Királyi protokoll: 2025-től György herceg nem utazhat együtt a családjával

A brit királyi család tagjainak rengeteg furcsa, nem mindennapi biztonsági előírást kell betartania. Ezek közé tartozik az is, hogy 2025-től Vilmos és Katalin legidősebb gyermeke, György herceg nem utazhat együtt sem a szüleivel, sem pedig a testvéreivel.



Hosszú évszázadok tapasztalatai és hagyományai formálják a brit uralkodók életét: szigorú szabályok vonatkoznak az életük minden területére, beleértve az étkezéseket, a családi eseményeket, a nyilvános szerepléseket és az utazási szokásaikat egyaránt.

A Marie Claire számol be arról, hogy hamarosan épp ezeknek a szabályoknak köszönhetően alaposan felfordul majd a trónöröklési sorrendben jelenleg második helyen álló György herceg élete is. Vilmos és Katalin legidősebb gyermeke ugyanis jövőre tölti be a tizenkettedik életévét és a nagy naptól kezdve – a királyi protokoll szabályai szerint – nem utazhat majd együtt a szüleivel és a testvéreivel.

Ez is érdekelhet! Az embereknek elegük van Harryből és Meghanből – ők a legnépszerűtlenebbek

És hogy mi ennek az oka? Nemrégiben a A Right Royal Podcast beszélgetős műsorban Graham Laurie, aki egykor Károly király pilótája is volt, elárulta, hogy mi áll a nem mindennapi döntés hátterében. A királyi család szabályai szerint ugyanis 12 éves kora után

György nem szállhat repülőre sem az édesapjával, sem a testvéreivel, ugyanis a trónöröklési sorrendben egymást követő személyek nem utazhatnak együtt.

Kir\u00e1lyi csal\u00e1d.

A királyi családban mindent a hagyományok irányítanak

Getty Images

A jelenlegi trónöröklési sorrendben pedig Vilmos herceg áll az első helyen, őt követi György herceg, őt pedig Sarolta hercegné.

A különös protokoll lényege az, hogy ha szerencsétlenség történik, ne egyszerre érje baleset a brit királyi család fontos tagjait.

Annak idején ők is négyen együtt utaztak: Károly, Diana, Vilmos és Harry, egészen addig, amíg Vilmos be nem töltötte a tizenkettedik életévét. Onnantól egyedül kellett repülnie, amit egyébként magának a királynőnek, II. Erzsébetnek kellett írásban jóváhagynia

– magyrázta Graham Laurie.

Ezt is olvasd el! 1936 óta nem volt ekkora válságban a brit királyi család

Azt egyébként jelenleg nem lehet tudni, hogy Vilmos és Katalin pontosan ezt a protokollt követik-e, vagy valamiben eltérnek majd tőle. Könnyen lehet, hogy a jövőben Katalin együtt utazik majd Györggyel, miközben Vilmos a két másik gyermekükkel száll majd repülőre. Az viszont biztos, hogy Vilmos és György együtt nem utazhatnak majd.

A figyelmetekbe ajánljuk