II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője

75 éve házasodott össze Erzsébet és Fülöp – 7 érdekesség a királyi esküvőről, amit milliók figyeltek

Szerelem, társ, szövetséges. Hetvenhárom éven át tartó kötelék, s bár nem volt problémamentes a házasságuk, a végsőkig kitartottak egymás mellett. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947. november 20-án, a Westminster-apátságban mondták ki a boldogító igent. Most 75 évvel később 7 érdekességgel emlékezünk a pazar eseményről.


Az Egyesült Királyság polgárai próbálták finanszírozni

Mivel Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvőjére két évvel a második világháború befejezése után került sor, a háború utáni korlátozások hatással voltak a királyi esküvőre. Polgárok százai küldték el a menyasszonynak a saját élelmiszerjegyeiket, hogy segítsenek kifizetni a ruhát. Ezt azonban törvénytelennek ítélték, és az összes szelvényt visszaküldték. Erzsébet királynő végül a saját ruhaadagolási kuponjaiból fizette ki menyasszonyi ruháját.

Ez is érdekelhet: Ez Erzsébet királynő kedvenc helye a világon

Az esküvői ruha tervezőjét az anyakirályné választotta ki

A királyi esküvői ruha tervezése az egyik legnagyobb megtiszteltetés a divattervezők számára. Diána hercegné álomszerű uszályos ruháját David és Elizabeth Emanuel tervezte, Katalin egy hosszú ujjú, Alexander McQueen által tervezett csipkeruhát választott, amely az évek során számtalan másolatot ihletett. Meghant pedig egy visszafogott, A-vonalú Givenchy-ben csodálhattuk.

Erzsébet esküvői ruháját, pedig édesanyja, az anyakirályné választotta ki. Az idősebb Erzsébet Sir Norman Hartnellt kérte fel a megtervezésére. A brit tervező 1938 óta dolgozott a családnak, így ő egy megbízható vállalás volt. Miután híre ment a megbízatásának, Hartnell elhatározta, hogy a leendő királynőnek szánt ruha lesz a legkiválóbb munkája.

A ruhát Botticelli híres festménye, A tavasz ihlette, a csillagliliom és a narancsvirágok motívumain keresztül. A fényűző anyagot kristályokkal és 10 ezer darab gyönggyel díszítették. A megjelenést pedig egy elefántcsont színű, duchesse szatén sarkú szandállal koronázták meg.

A ruha a reményt szimbolizálta

Erzsébet királynő esküvői ruhája szimbolikus volt az Egyesült Királyság polgárai számára. Botticelli festménye reményt és az újjászületést ábrázolja. Bár a kép 1480 körül készült, a ruhakölteményen való ábrázolása a remény jeleként szolgált a háború utáni megszorításokból kilábaló britek számára.

A torta közel 3 méteres volt

Getty Images

Az ifjú pár valójában 11 tortát kapott, de a hivatalos desszertet a McVitie and Price készítette. A pazar édességet a világ minden tájáról származó hozzávalókkal sütötték, például az ausztrál lánycserkészektől származó cukorral. Az óriási desszertet mindkét család címere, valamint a menyasszony és a vőlegény monogramja díszítette. Az alkotók a pár kedvenc tevékenységeit ábrázoló cukorfigurákat, valamint az ezred- és haditengerészeti jelvényeiket is beleillesztették.

A tortavágás pillanata ugyanolyan nagyszerű volt, mint a tervezés. A desszertet Fülöp herceg Mountbatten-kardjával szelték fel – apósától, VI. György királytól kapott nászajándékkal.

A király magánlevelet írt beszéd helyett

Míg a királyi esküvői fogadásokon és ebédeken szokás beszédet mondani, a menyasszony apja, VI. György király magánlevélben fejezte ki gondolatait.

Annyira büszke voltam rád, és izgatott voltam, hogy ilyen közel voltál hozzám a Westminster-apátságban tett hosszú sétánk során, de amikor átadtam a kezed az érseknek, úgy éreztem, hogy elvesztettem valami nagyon értékeset. Olyan nyugodt és higgadt voltál a szertartás alatt, és olyan meggyőződéssel mondtad a szavaidat, hogy tudtam, minden rendben van. Büszkén néztelek téged felnőni ezekben az években anyu ügyes irányítása alatt, aki, mint tudod, a szememben a legcsodálatosabb ember a világon, és tudom, hogy mindig számíthatok rád, és most már Fülöpre is. Nagy űrt hagysz magad után, de ne feledd, hogy a régi otthonod még mindig a tiéd, és gyere amennyiszer és amilyen gyakran csak tudsz. Látom, hogy magasztosan boldog vagy Fülöppel, ami helyes, de ne feledkezz meg rólunk, ez a te örökké szerető és odaadó, édesapád kívánsága

– írta a király.

A csokor

Erzsébet királynő esküvői virágait nagyban befolyásolta a királyi történelem. Csokrát fehér orchideákból és egy szál mirtuszból állította össze, ezt a hagyományt Viktória királynő kezdte el. Az esküvő másnapján a virágokat visszaszállították a Westminster-apátságba, ahol az Ismeretlen Harcos sírjánál helyezték el őket. Ezt a szentimentális hagyományt olyan királyi menyasszonyok is tovább vitték, mint Katalin, Meghan Markle, Beatrix hercegnő és Eugénia hercegnő.

Ez is érdekelhet: Isten óvja a királynőt! – II. Erzsébet élete

Ajándékok

Az ifjú pár rengeteg szuvenírt kapott a világ minden tájáról. A királyi család honlapja szerint a pár több mint 2500 ajándékot és 10 ezer gratuláló táviratot kapott. A család néhány ajándékát is nyilvánosságra hozták: Mária királynő egy könyvespolcot, Margit hercegnő pedig egy piknikkosarat ajándékozott nekik. Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvői ajándékait később a Szent Jakab-palotában tették közszemlére.

A figyelmetekbe ajánljuk