Boleyn Anna
Getty Images

Árulás a királyi udvarban: így esküdtek össze Boleyn Anna ellen

1536-ban a történelem sorsfordító eseménye zajlott le, amikor VIII. Henrik elrendelte második felesége, Boleyn Anna kivégzését a londoni Towerben. Az elhíresült tett a király zsarnoki természetét bizonyítja, aki uralkodásának biztosítására fiúörökösre vágyott.


A felszín alatt azonban egy bonyolult összeesküvés bontakozott ki, amelyet VIII. Henrik udvarának befolyásos alakjai szerveztek. A király személyes élvezetekre való törekvése nem szokványos kapcsolatot alakított ki a kormányával, megnyitva ezzel az utat a király tanácsadói előtt a hatalom felhalmozásához. Ezzel viszont az udvar a megosztottság és az intrikák táptalajává vált – írja az Ancient Origins.

Ez is érdekelhet: „Öltözz fel és megmondom, hogy ki vagy!" - divat a Tudor-korban

Boleyn Anna vetélése és a király lóról való leesése pedig csak olaj volt a tűzre a összeesküvés megszületéséhez.

A szervezők között kulcsszerepet játszott Thomas Cromwell, aki lehetőséget látott a bosszúra, mivel Annát hibáztatta mentora, Wolsey bíboros haláláért. Cromwell, aki mesteri manipulátor volt, gondosan megszervezte a királyné bukását.

Olvasd el ezt is! Kivégezték, majd szentté avatták az angol jogászt

A Tudor-korban a vádlottakat bűnösnek vélték, amíg ártatlanságukat be nem bizonyították. A vádlottra hárult a teher, hogy bizonyítsa ártatlanságát. A vádlottak azonban gyakran nem voltak tisztában a pontos rágalmakkal és az ellenük felhozott bizonyítékokkal a tárgyalás előtt, így nehéz volt számukra a megfelelő önvédelem.

A British Library eredeti dokumentumaiból kiderül, hogy a Henriket körülvevő emberek milyen mértékben mozgatták a szálakat. A király elé tárt bizonyítékok Annát bűnösnek állították be a király szemében, és kivégzése sajnos elkerülhetetlenné vált.

A figyelmetekbe ajánljuk