1535. július 6-án, 485 éve halt meg Morus Tamás angol humanista, jogász, író, költő, államférfi, későbbi védőszent.


1516-ban jelent meg híres műve, az Utópia, amelyben egy elképzelt, ideális, bár rideg társadalmi rendet írt le, ahol mindent az ész irányít. Angliát az ő idejében sem ez jellemezte...

Amikor VIII. Henrik beleszeretett udvarhölgyébe, Boleyn Annába, megpróbálta felbontatni házasságát a fiú utód szülésére képtelen Aragóniai Katalinnal. A vonakodó Thomas Wolsey lordkancellárt 1529-ben Morus váltotta pozíciójában, aki eleinte támogatta is a királyt ebben a törekvésében. Amikor azonban VIII. Henrik a pápa fennhatóságát is kezdte kétségbe vonni, Morus lemondott.

Így lett kegyvesztett

Bár Boleyn Anna koronázására meghívták, nem ment el, amivel vérig sértette az uralkodót, ráadásul 1534-ben nem volt hajlandó letenni az esküt az egyházi főhatalomról szóló törvényre, amely a pápa helyett az angol királyt nyilvánította az angliai egyház fejének.

Négy napon belül a Tower foglya volt. Perében ugyan világosan érvelt, ám ez nem segített rajta. A börtöntől legyengült férfit a hóhér segítette fel a vérpadra. „Lefelé már magam is lejövök" – mondta a bakónak.

Az elítélt utóélete

Morus Tamást Fisher Szent János bíborossal együtt 1886-ban a római katolikus egyház boldoggá avatta, 1935-ben, halálának négyszázadik évfordulóján pedig XI. Piusz pápa szentté nyilvánította.

Friss

Danny DeVito lesz az ördög Audrey Plaza sorozatában

Audrey Plaza az ördög lányát fogja alakítani, aki éppen az antikrisztust neveli.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk