Hamu és Gyémánt 2002. tél / Kartman Erik

Ma ünnepelné születésnapját Kocsis Zoltán

A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója ma lenne 68 éves.


Kocsis Zoltán születésnapján kezdődik a bérletértékesítés

A mai napon, vagyis május 30-án indul el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar honlapján az új bérletek értékesítése. A dátum nem véletlen: 1952-ben ezen a napon született Kocsis Zoltán, a kortárs magyar zene ikonikus alakja, aki 25 évig volt a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója.

„Régen sokkal több családban volt zongora”

De ki is volt Kocsis Zoltán? Milyen értékekben hitt? Hogy látták őt a külső szemlélők? Álljon itt egy rövid írás Fáy Miklós „tollából", ami a Hamu és Gyémánt magazin 2002. téli lapszámában jelent meg.

A Vörösmarty téri irodaházban ül, és mesél a Nemzeti Filharmonikusokról, a Kodály módszerről, Dvorákról. Komoly dolgokat mond, szabatosan, nyomdakészen fogalmaz, ritkán találkozni ilyen összeszedett mondanivalóval. De még érdekesebb az előadásmód. Kocsis Zoltán hosszan bámul kifelé az ablakon, maga elé nézeget – miközben beszél, mintha valami más tartományban járna. A szűkös irodai csőszék karfáján átveti a lábát, és időnként lengetni kezdi. Úgy viselkedik, mint egy ötven éves tapasztalattal rendelkező csodagyerek.

És az 1952-ben született Kocsis tényleg annak indult. Ötéves volt, amikor zenélni kezdett. „Akkoriban sokkal több családban volt zongora – mondja. Ez ugyanolyan fontos, mint hogy valaki korán hallgatni kezdje a klasszikusokat. Ma viszont – legyint – új értékek, új hősök bukkantak fel. A közönség nem érti úgy a zenét, mint annak idején."

Tizennyolc évesen megnyeri a Magyar Rádió Beethoven-versenyét, amit sűrű világjárás követ, megkoronázva mindezt a négykezesekkel Szvjatoszlav Richterrel. Komponál, zongorázik, ám karmester is immár jó ideje: vezeti és vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat. Úgy érzi, ez nem megy zongorista karrierje rovására.

Ami igazán bántja: az értékek eróziója. „Ám ha elfogadnám, hogy a komolyzene visszafordíthatatlan válságban van, az életemnek sem lenne tovább értelme. De legyünk optimisták, hiszek abban, hogy a dolgok jobbra fordulnak, és a nagy tombolás után ismét visszazökken a világ szekere abba a kerékvágásba, ami igazi célok felé visz." Kocsis Zolt\u00e1n portr\u00e9

Hamu és Gyémánt 2002. tél / Kartman Erik

Kocsis Zoltán 2016 novemberében hunyt el, hosszú betegség után.

Friss

Három diétás reggeli, ami egész délelőttre felpörget

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus – tartja a mondás. Ezt pedig bármennyire is hihetetlen, diétás fogásokkal is betarthatjuk, nem is akárhogyan! Cikkünkben öt olyan reggeliötletet mutatunk, amelyek nem csak, hogy egészségesek, de gyorsan elkészíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk