Digitális zongorák – a klasszikus és az új zseniális ötvözetei

Digitális zongorák – a klasszikus és az új zseniális ötvözetei

A zongora még mindig egyike a legnépszerűbb hangszereknek, dacára annak, hogy nem éppen a legegyszerűbb megoldani a beszerzését és az elhelyezését. A klasszikus, nagyméretű hangszer helyett ugyanakkor egyre gyakrabban esik a választás a valamivel kompaktabb, azonban nagyon sok plusz funkcióval rendelkezik, amik kiteljesíthetik a zenei élményt. Amennyiben digitális zongora vásárlására adnánk a fejünket, nem biztos, hogy könnyű a dolgunk: nagy a kínálat, és nehéz eldönteni, milyen lenne az ideális hangszer.


Az alábbiakban igyekszünk egy kis segítséget nyújtani ahhoz, hogy a lehető legjobb pianínó kerüljön a nappaliba. Felsoroulnk pár szempontot, amik befolyásolhatják a döntést, ezek alapján könnyebb lesz alaposan átgondolni, mire is van szükségünk.


Mennyire hasonlítson az igazira?

Van, akinek fontos, hogy a digitális zongorája minél inkább az igazira hajazzon, másoknak ez kevésbé lényeges. Amennyiben szoktunk klasszikus zongorán is játszani, lényeges szempont lehet, hogy minél inkább azt utánozza. Olyan legyen a billentyűzetkiosztás, a billentyűk tapintása, mintha valódi zongorán játszanánk.

A mechanika is kérdés lehet. Az alap minden digitális zongoránál a kalapács mechanika, ami azt hivatott utánozni, ahogy a húrokat ütik a kalapácsok.

Csakhogy a digitális verzióban ez lehet olyan, hogy mindegyik húrt egyforma erővel üti a kalapács, és olyan is, ahol a basszust nehezebb ütéseknek érezzük – pont, mint az igazinál. Nyilvánvalóan más érzés játszani is egy ilyen digitális zongorán – kérdés, kinek mennyire fontos ez.

Hogyan szóljon?

A hangprocesszor a digitális zongora lelke, de ez sem egyforma. A drágább, jobb minőségű darabok esetében egy hagyományos zongora összes hangját feljátszák, míg az olcsóbb változatoknál csak néhányat; a többi hangot a számítógép ezek alapján pótolja. Nem nehéz kitalálni, hogy a két változat közül melyik hangzása fog igazán hasonlítani az akusztikus zongoráéra.

Ami a digitális zongora óriási előnye a hagyományossal szemben, hogy ebben nem merülnek ki a hangjai. Számos effekt érhető el, további billentyűs hangszerek hangjait is tárolhatja. Ez lehetővé teszi, hogy egészen egyedi zenét, egyedi hangzást alkossunk. A különböző hangszerek hangjai keverhetők, ahogy az effektek is, sőt, a billentyűket két részre lehet osztani, és két különféle hangszerként megszólaltatni. Ezeket az extra tulajdonságokat is érdemes lehet figyelembe venni, amikor választunk.

Ha végiggondoljuk, hogy mi a cél, mit szeretnénk játszani a zongoránkkal, akkor nem lesz nehéz meghatározni, hogy ezek közül mi fontos, és mi nem az.

Praktikus szempontok

Nyilvánvalóan számít a digitális zongora mérete. Ezek lényegesen kisebbek, mint egy valódi pianínó, de ettől még nem az a kategória, amit az ember feltesz a polcra.

Ezért fontos, hogy pontosan tudjuk, mekkorát van lehetőségünk tárolni. Mérjük fel a rendelkezésre álló teret, és eleve ehhez passzoló kínálatot nézegessünk!

Ne feledkezzünk meg a minőségről sem, pláne, ha komolyan szeretnénk zenélni! Az olcsóbb, gyengébb minőségű digitális zongorák csupán gyengébb másolatai a klasszikusnak. Ez nem feltétlenül baj akkor, ha nem is cél, hogy azt helyettesítse. De ha arra törekszünk, hogy egy kompaktabb, több lehetőséget kínáló, de a hagyományos zongorára minél inkább hasonlító digitális verziónk legyen, akkor a komolyabbak közül érdemes választani. (x)

A figyelmetekbe ajánljuk