müpa kislány zongora kisfilm díszlet hangszer

Bepillantást enged a színfalak mögötti titkokba, a fantázia világába kalauzol, és egy apró tehetséget is bemutat nekünk idei ünnepi kisfilmjében a Müpa. Az ismert kulturális intézmény az idei nehézségek ellenére is reményt kelt közönségében a rövid, ám annál tartalmasabb alkotással.


A Balázs Béla-díjas Szász Attila rendezte kisfilm az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén. Az ünnepi alkotás nemcsak megmutatja a zene varázslatos erejét, hanem elmeséli a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét is. A kisfilm szereplői a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot.

A művészet felemel

A főszereplő kislányt Bicskey Míra alakítja, a kislány édesapjának szerepében az Örkény Színház színművésze, Vajda Milán tűnik fel, az elfeledett zongora pedig „életre kel", és „magától" megszólal, hogy segítse a kislányt a tanulásban. Az illúziót az alkotók egy távvezérlésű zongorával teremtették meg, amely az előre rögzített hangokat is képes beavatkozás nélkül lejátszani.

„A fellépésre váró zongora és a kislány barátságának története azért is áll közel hozzám, mert az eredetisége, egyszerűsége és tisztasága miatt az emberi érzelmek minden húrját képes megpendíteni"

– mondta Szász Attila.

A filmben megszólaló művek Liszt Ferenc tizenkét zongoradarabból álló sorozata, a Karácsonyfa-ciklus darabjai, a Psallite és az Adeste Fideles címet viselő alkotások átdolgozásai. Az eredeti dallamokat a már idősödő Liszt az unokájának, Danielának írta, a kisfilmben hallható változatokat pedig a Solaris zenekarból is ismert Erdész Róbert alkotta meg azzal a céllal, hogy a bennük található hangtávolságok a gyerekek számára is könnyedén megszólaltathatóak legyenek a zongorán.

„Ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból. Addig is, míg eljön a várva várt pillanat, hogy újra személyesen is találkozhassunk a Müpa tereiben, szeretnénk ezzel a rövidfilmmel megköszönni hűséges közönségünknek és fantasztikus művészeinknek az elmúlt időszakban tanúsított végtelen támogatást, szeretetet, biztatást"

– fogalmazott Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki kiemelte: az adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, a Müpa adventi kalendáriumában naponta új elérhető tartalommal, a Müpa partneriskola-programjának 50 000 diákja számára pedig különleges lapozgatható meglepetéssel és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal készült az intézmény az ünnepi időszakra.

„A Müpa produkcióinak hátterében egy hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkező fantasztikus csapat dolgozik nap mint nap. Ebből a színfalak mögötti, sokak számára láthatatlan világból is szeretnénk megmutatni néhány pillanatot a nézőknek a karácsonyi kisfilmben. Ezzel is azt szeretnénk üzenni, hogy a Müpa elhivatott csapata most is minden erejével azon dolgozik, hogy élményt, feltöltődést és egy kis reményt nyújtson a közönségnek: most épp az online térben"

– fejtette ki Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese.

A figyelmetekbe ajánljuk