van gogh önarcképe

Bár Vincent van Gogh soha nem festette meg a képet, tönkrementnek hitt vázlatai alapján később vászonra vitték azt.


Van Gogh egyik legizgalmasabb, Marguerite Gachet a zongoránál című 1890-ben készült portréja a festő orvosának 21 éves lányát ábrázolja. A képpel maga a művész is elégedett volt, így szerette volna a fiatal nőt a család egy másik hangszere, a harmónium előtt is megörökíteni. Erre engedélyt is adott dr. Paul Gachet, amiről a neves alkotó boldogan számolt be testvérének, Theonak írt levelében.

Eddig úgy tudtuk, van Gogh sosem fogott hozzá a festményhez, ezt azonban most cáfolja Yves Vasseur hamarosan megjelenő könyve, a Vincent van Gogh: Matters of Identity. A szerző bizonyítékot is feltár művében arról, hogy a festmény vázlatát van Gogh elkészítette, a művet pedig vászonra is vitték.

Fotó a Marguerite Gachet-ról készült második festményről.

Patrick Delsaut archive, courtesy of Yves Vasseur

A piszkozat megszületésének bizonyítékául a doktor fiának, Paul Gachet Juniornak az 1961-es feljegyzései szolgálnak. A dokumentumban leírta, hogy lánytestvére másodjára is modellt állt Auvers-sur-Oise-i otthonukban a festőnek. Ifjabb Gachet akkor 17 éves volt. Felidézte, hogy van Gogh készített egy szénrajzot, és hogy megőrizze az, fixáló folyadékkal vonta be, majd lefektette egy kőre száradni. A papír azon odaragadt a kőhöz, így amikor fel akarta szedni, elszakadt. A festő ezen annyira feldühödött, hogy a megmaradt vázlatot összegyűrte, majd elhajította. Ezután felhagyott a projekttel.

A vázlat azonban megmenekült. Azt Samuel Delsautnál, az ifjabb Gachet egy barátjánál találták meg, akinek a doktor fia 1950 után ajándékozta oda az aláírással ellátott karcolatot. Mielőtt azonban továbbadott volna rajta, Gachet vászonra vitte a képet, a vázlat alapján egy olajfestményt készített. Bár a műalkotás eltűnt, Yves Vasseur kutatásai során talált egy, a festményről készült fekete-fehér fotót, amely nemcsak, hogy bizonyítja a kép létét, de a szerző szerint a neves festő soha el nem készült művének hű másolatául is szolgál.

A harmóniumot restaurálták.

Artotheque, City of Mons/Oswald

Ez a kijelentés annyiban vitatható, hogy a festmény elkészültekor a doktor lánya már 17 évvel idősebb volt, ami a képen is látszik. Ezen felül Marguerite van Gogh első, elkészült festményétől eltérően a másolaton nem játszik, csak ül a harmónium mellett. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a mű helyszínéül a Gachet-ház szalonja szolgált, amit mi sem bizonyít jobban, mint a firenzei reneszánsz ólomüveggel díszített ablakok, és a harmóniumon található kotta, amelyen Gachet Jr álneve, L Van Ryssel, azaz Louis van Ryssel szerepel.

Az olajfestményt 1963-ban adták el, ám még az átvétele előtt ismeretlen körülmények között eltűnt. Törekvései ellenére Vasseur nem találta meg a másolatot, ám a harmóniumra rábukkant egy múzeum raktárában. A hangszert azóta restaurálták.

via The Art Newspaper

A figyelmetekbe ajánljuk