Az amszterdami székhelyű fotós, Bas Uterwijk egy különleges, mesterséges intelligencia segítségével működő szoftverrel készíti el történelmi személyek hiperrealista portréit.


Így tanul a mesterséges intelligencia

A szabadúszó fotóművész egy speciális számítógépes hálózatot (GAN: Generative Adversarial Network) használ, amely mélyreható tanulási folyamatokra képes, és a segítségével híres történelmi személyek portréit tudja újraalkotni úgy, mintha napjainkban fotózták volna őket.

Uterwijk a hálózatot több ezer fénykép segítségével tréningezte, többek között olyanokkal, mint a Dávid szobor, a New York-i Szabadság-szobor vagy épp Napóleon portréja.

Minél több műalkotás, annál pontosabb kép

A mesterséges intelligenciával dolgozó szoftvernek köszönhetően szobrok és festmények közös vonásait és jellemzőit lehet egységesíteni, amiket végül a legkisebb részletekig -– mint például hajszín, szemszín – személyre lehet szabni. Minél több festmény és műalkotás áll rendelkezésre egy személyhez, annál több lesz az információ, és annál jobb lesz a végeredmény.

„Erzsébet királynőről például rengeteg alkotást találtam. Kiválasztottam tíz különbözőt, majd kisebb finomításokkal létrehoztam egy olyan portrét, ami szerintem a legközelebb áll a valósághoz" – nyilatkozta a fotós.

Uterwijk többek között Vincent Van Goghot, Napóleont és a Mona Lisat is újrateremtette.

A mesterséges valóság létrehozása egyébként bárki számára elérhető: elég csak felmenni az Artbreeder nevű szoftver online felületére, ahol feltölthetjük a fotóinkat és alakíthatjuk azokat.

Forrás: Designboom

Szerző: Fülöp Luca

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk