5 valótlanság a Napóleonban, ami kihúzta a gyufát a történészeknél
Apple Original Films/Columbia Pictures

5 valótlanság a Napóleonban, ami kihúzta a gyufát a történészeknél

Ridley Scott legújabb történelmi filmjében, a Napóleonban – a Mennyei Királyság vagy a Gladiátor című korábbi alkotásaihoz hasonlóan – számos jelenetben pontatlanságokat vétett. Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt olyan részletet a Napóleonból, amellyel kapcsolatban a brit rendező háttérbe szorította a történelmi hitelesség fontosságát.


Napóleon nem volt ott Marie Antoinette kivégzésén

Több történész cáfolta, hogy a későbbi francia uralkodó jelen lett volna Marie Antoinette királyné 1793-as nyilvános lefejezésénél Párizsban. Napóleon ekkor valójában Dél-Franciaországban a hadsereg kötelékében teljesített helyőrségi szolgálatot. Scott nyitójelenete azonban kétségtelenül hatásos, hiszen két olyan pillanatot ötvöz, amelyek hozzájárultak a karakter francia forradalommal kapcsolatos érzékenységéhez. A kutatások szerint, ha a Napóleon a kivégzéseknél nem is, de a királyi pár bebörtönzésénél a közelben lehetett.

Ezt is olvasd el! 5 érdekesség Jozefínáról, aki segített Napóleonnak meghódítani a világot

Jozefína életkora

Ridley Scott alkotásának egyik középponti eleme a Josefínához fűződő szerelmi szál. A mozi viszont nem tér ki arra a fontos tényre, hogy a nő hat évvel idősebb volt Napóleonnál. Mindez közrejátszhatott abban, hogy valójában miért nem születhetett gyermekük. Ennek a részletnek a megemlítése nagyban megváltoztatta volna a pár kapcsolatának filmbéli ábrázolását is, mivel a férfi magánéleti éretlensége így nyert volna igazán értelmet a néző számára.

A francia hadsereg soha nem támadta meg az egyiptomi piramisokat

A történészek szerint a film egyik kiemelkedően hatásvadász jelenete az, amelyben Napóleon hadserege ágyúzza a gízai piramisokat. Scott célja minden bizonnyal a hiteles ábrázolás helyett itt is inkább a közönség szórakoztatása volt.

Ez is érdekelhet: 4 történelmi személy, akiről szinte tökéletes film született

A jelenetben azonban van egy szemernyi igazság, hiszen Napóleon hadserege valóban lemerészkedett Egyiptomba, de csak több kilométerre a piramisoktól vívtak csatákat. Létezik egy olyan megalapozatlan mítosz is, mely szerint a Szfinx orra is Napóleon hadseregének ott tartózkodása alatt lett megrongálva.

Wellington hercegével soha nem találkoztak

Bár a mozi szerint Napóleon az 1815-ös waterlooi csatát követően Angliában találkozik Arthur Wellesley-vel, Wellington hercegével. A két történelmi személyiség azonban a valóságban soha nem tartózkodott egy helyen. Ők legközelebb a waterlooi csatatéren láthatták egymást, így a Scott-film ezzel kapcsolatos jelenete teljesen fiktív. A másik ferdítés ennek kapcsán az, hogy a francia hadvezér soha nem tette be a lábát brit földre.

Hadvezérként sohasem állt seregének élére

Nap\u00f3leonr\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt festm\u00e9ny

Fotó: Wikipedia

Bonaparte Napóleon több ütközetben lovasságával együtt menetel a csatatérre a filmvásznon. A legtöbb történész viszont vitatja a francia császárnak ezt a hősies és harcra kész tábornokként való ábrázolását, aki gyalogosai mellett harcolt volna a vérontás kellős közepén. A feljegyzések szerint jellemzően a csatákat messziről irányította, kevésszer került fizikailag közel az ellenséghez. Az viszont kétségtelen, hogy hihetetlenül ügyesen tudta motiválni és felkészíteni katonáit a csatákra, ezt Scott filmje is többször megmutatja.

A figyelmetekbe ajánljuk