Napóleon.
Apple +

5 érdekesség Jozefínáról, aki segített Napóleonnak meghódítani a világot

A napokban megjelent Napóleon-film kapcsán az emberek rengeteget beszélnek Napóleon szerelméről, Jozefínáról, ebben a cikkben pedig öt olyan érdekességet sorolunk fel a császárnéval kapcsolatban, amiről valószínűleg még nem is hallottál.


Életében soha nem hívták Joséphine de Beauharnais-nak

A későbbi császárné Marie-Joseph-Rose néven született 1763. június 23-án, a hozzá közelállók Yeyette-ként szólították, felnőttkorában pedig egyszerűen Rose vagy Marie-Rose néven ismerték.

Amikor 1779-ben férjhez ment Alexandre Beauharnais grófjához, Beauharnais vicomtesse lett.

Külön érdekesség, hogy későbbi szerelme, Napóleon volt az első, aki Josephine-nek (Jozefinának) szólította, a házasságuk után pedig Josephine Bonaparte lett belőle.

A Joséphine de Beauharnais csupán egy névösszevonás, amit a történészek adtak neki a halála után.

Még a születési dátumát is megváltoztatta Napóleon miatt

Apple +

Rövid udvarlás után Napóleon és Jozefina 1796. március 9-én kötött házasságot a 2. kerületi városházán Párizsban. A pár tagjai között meglehetősen nagy korkülönbség volt, a nő 32 éves volt, Napóleon pedig 26.

Úgy érezték, hogy ez a korkülönbség kínosan sok, ezért mindketten megváltoztatták a születési dátumukat a házassági anyakönyvi kivonatban.

Jozefina négy évet vont le, férje pedig 18 hónapot toldott hozzá az eredeti dátumhoz.

Ez is érdekelhet: Napóleontól Semmelweisig – 5 film, amit novemberben mutatnak be a mozikban

Maga Napóleon koronázta császárnévá

Napóleont és Jozefínát 1804. december másodikán koronázták meg a Notre-Dame székesegyházban, VII. Pius pápa jelenlétében.

Napóleon számára rendkívül hasznos volt az egyházfő jelenléte, ugyanis ily módon szimbolizálta, hogy a Vatikán is vele van, azonban nem VII. Pius koronázta meg, hanem maga a császár tette a saját fejére a koronát.

Bonaparte ezután Jozefina koronáját először a saját, majd a felesége fejére tette, így a nő a franciák császárnéja és Itália királynéja lett.

Kétszer is hozzáment Napóleonhoz

Apple +

Napóleon mindenáron azt akarta, hogy valamilyen egyházi dokumentum is szülessen a császárra válásáról, és a hivatalos felszentelési procedúrát is el akarta végezni.

A pápa azonban egyértelművé tette, hogy erről szó sem lehet, amíg a császár és a császárné egy egyházi fogadalom keretein belül meg nem esküsznek, ezt pedig egy nappal a koronázásuk előtt gyorsan abszolválták is.

Napóleon családja ki nem állhatta őt

A Bonaparte família enyhén szólva sem tárt karokkal várta a nőt. Mivel idősebb, gyermekes asszony volt, úgy gondolták, semmi keresnivalója Napóleon mellett.

Ráadásul az életstílusa sem egyezett a család elvárásaival, mivel fenyegetőnek találták könnyedségét és kifinomultságát.

A Napóleonnal való házassága során a rokonok folyamatosan szervezkedtek ellene, így tehát a pár 1810-es válása után rendkívül elégedettek és boldogok voltak.

Forrás: ITT


A figyelmetekbe ajánljuk