Mária Antónia sárga Rózsával a kezében
Profimedia-Red Dot

Mária Antónia és az egész éjjel tartó híres partijainak története

Az ember mindig is vágyott arra, hogy egy nehezebb időszak után baráti körben kiereszthesse a fáradt gőzt, és ezzel a történelem nagyjai is így voltak. Elképesztő kiadások, meglepő vendéglista, hatalmas tivornyázás, és némi versengés volt az a négyes faktor, amely egyetlen jelentős ünnepségről sem hiányozhatott.


Szöveg: Pál Gábor Patrik

Mária Terézia lányát, Mária Antóniát gyerekkorától körberajongták. Már kislányként is látszott, hogy a leendő királyné nem kifejezetten rajong az udvari etikettért, s inkább leli örömét a csínytevésekben – elbűvölő személyisége és páratlan szépsége miatt azonban mindent megbocsátottak neki. Anyja fontos szerepről álmodott számára, ezért már 14 évesen hozzáadta az akkor 15 éves Lajos Ágosthoz, a későbbi XVI. Lajos királyhoz. Látván Mária Antónia heves természetét, az esküvő előtti hónapokban egy nevelőt is küldtek a lányhoz, de nem jártak sikerrel. A házasság után a hercegnő szenvedélyes levelekben panaszolta anyjának csalódottságát és magányát, hiszen férje introvertált személyiség hírében állt. Mária Antónia ezzel szemben imádott bulizni, a szerencsejátékot se vetette meg, és a kor legextravagánsabb öltözékeit viselte. Végül 19 évesen lett Franciaország királynéja, és az egyik legfőbb célja az volt, hogy felpezsdítse a számára unalmas királyi udvar életét.

A politika nem izgatta különösebben, inkább az egész éjjel tartó partikban és a féktelen költekezésben lelte örömét. Nem sajnálta a pénzt, ha ételekről, italról, ruhákról vagy parókákról volt szó. Különösen az álarcosbálokért rajongott: Párizs összes partiján megfordult, de ő maga is előszeretettel rendezett jelmezbálokat.

M\u00e1ria Ant\u00f3nia fekete feh\u00e9r k\u00e9pen r\u00f3zs\u00e1val a kez\u00e9ben

Profimedia-Red Dot

Egyszer éppen egy ilyen ünnepélyről szökött meg, hogy egy utcai karneválra menjen. A nép között elvegyülve a királyné kért egy fánkot az egyik árustól, amely annyira ízlett neki, hogy rögtön egy egész kosárral vásárolt belőle, a fánksütő mestert pedig a királyi udvarba rendelte. A recepten még finomítottak egy keveset, és végül így terjedt el a szalagos fánk Európában.

Nem meglepő, hogy a francia népet bosszantotta a királynő költséges életvitele. Az ország gazdaságilag nem volt jó passzban, és a franciák Mária Antóniát hibáztatták érte; a „Madame Deficit” gúnynevet is ráakasztották. Karrierje és élete végét a forradalom hozta el: a tiltakozó tömeg a királyi családot Versailles-ból Párizsba hurcolta, ahol férjét 1793-ban végezték ki, tíz hónappal később pedig Mária Antónia nyaka is guillotine alá került.

Milyen partit rendezett VIII. Henrik, Nagy Sándor, és Cornelia Bradley-Martin? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2022. téli lapszámában olvasható.

Az online cikk eredetileg 2023 márciusában jelent meg.


A figyelmetekbe ajánljuk