Mária Antónia sárga Rózsával a kezében
Profimedia-Red Dot

Mária Antónia és az egész éjjel tartó híres partijainak története

Az ember mindig is vágyott arra, hogy egy nehezebb időszak után baráti körben kiereszthesse a fáradt gőzt, és ezzel a történelem nagyjai is így voltak. Elképesztő kiadások, meglepő vendéglista, hatalmas tivornyázás, és némi versengés volt az a négyes faktor, amely egyetlen jelentős ünnepségről sem hiányozhatott.

Szöveg: Pál Gábor Patrik

Mária Terézia lányát, Mária Antóniát gyerekkorától körberajongták. Már kislányként is látszott, hogy a leendő királyné nem kifejezetten rajong az udvari etikettért, s inkább leli örömét a csínytevésekben – elbűvölő személyisége és páratlan szépsége miatt azonban mindent megbocsátottak neki. Anyja fontos szerepről álmodott számára, ezért már 14 évesen hozzáadta az akkor 15 éves Lajos Ágosthoz, a későbbi XVI. Lajos királyhoz. Látván Mária Antónia heves természetét, az esküvő előtti hónapokban egy nevelőt is küldtek a lányhoz, de nem jártak sikerrel. A házasság után a hercegnő szenvedélyes levelekben panaszolta anyjának csalódottságát és magányát, hiszen férje introvertált személyiség hírében állt. Mária Antónia ezzel szemben imádott bulizni, a szerencsejátékot se vetette meg, és a kor legextravagánsabb öltözékeit viselte. Végül 19 évesen lett Franciaország királynéja, és az egyik legfőbb célja az volt, hogy felpezsdítse a számára unalmas királyi udvar életét.

A politika nem izgatta különösebben, inkább az egész éjjel tartó partikban és a féktelen költekezésben lelte örömét. Nem sajnálta a pénzt, ha ételekről, italról, ruhákról vagy parókákról volt szó. Különösen az álarcosbálokért rajongott: Párizs összes partiján megfordult, de ő maga is előszeretettel rendezett jelmezbálokat.

M\u00e1ria Ant\u00f3nia fekete feh\u00e9r k\u00e9pen r\u00f3zs\u00e1val a kez\u00e9ben

Profimedia-Red Dot

Egyszer éppen egy ilyen ünnepélyről szökött meg, hogy egy utcai karneválra menjen. A nép között elvegyülve a királyné kért egy fánkot az egyik árustól, amely annyira ízlett neki, hogy rögtön egy egész kosárral vásárolt belőle, a fánksütő mestert pedig a királyi udvarba rendelte. A recepten még finomítottak egy keveset, és végül így terjedt el a szalagos fánk Európában.

Nem meglepő, hogy a francia népet bosszantotta a királynő költséges életvitele. Az ország gazdaságilag nem volt jó passzban, és a franciák Mária Antóniát hibáztatták érte; a „Madame Deficit” gúnynevet is ráakasztották. Karrierje és élete végét a forradalom hozta el: a tiltakozó tömeg a királyi családot Versailles-ból Párizsba hurcolta, ahol férjét 1793-ban végezték ki, tíz hónappal később pedig Mária Antónia nyaka is guillotine alá került.

Olvass tovább!

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022 t\u00e9li lapsz\u00e1m Hamu és Gyémánt

Milyen partit rendezett VIII. Henrik, Nagy Sándor, és Cornelia Bradley-Martin? A Hamu és Gyémánt téli lapszámában olvasható a teljes cikk, amely elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.


A figyelmetekbe ajánljuk