Ilyen volt az év legpezsgőbb partija, a Moët & Chandon Effervescence
Moët & Chandon / Hirling Bálint

Ilyen volt az év legpezsgőbb partija, a Moët & Chandon Effervescence

Sydney, Madrid, Párizs, London és Milánó mellett idén Budapesten is megrendezték a világ egyik legelegánsabb eseményét, a legendás Moët & Chandon pezsgőház Effervescence partiját, amelyen szó szerint folyt a champagne.


December 5-én vörös szőnyeg futott végig a megújult Operaház bejáratához vezető lépcsőkön, melynek két oldalán egy-egy óriási Moët & Chandon-felirat hirdette, hogy ezen az estén nem Mozarté, Puccinié vagy Csajkovszkijé lesz a főszerep, hanem az ikonikus francia pezsgőházé, és annak kimagasló tételeié.

Csillagok itala

A budapesti Effervescence-estnek a megújult Operaház adott otthont

Moët & Chandon / Hirling Bálint

Ennek megfelelően már az ajtóban a nagy klasszikus Moët & Chandon Brut Impériallal várták a vendégeket, s miközben a régi és új ismerősök egymást üdvözölték, Nagy Orsolya hárfajátéka szolgáltatta az aláfestő zenét. Az Effervescence lényege éppen ez: az élet olyan örömeinek élvezete, mint a remek társaság, a kimagasló gasztronómia, a művészet és a buborékok pezsgése az összekoccanó poharakban. A champagne-t ugyanis nem a magányos, gondolatokba merülő iszogatásokhoz találálták ki, hanem, hogy társaságban fogyasszuk: erről tanúskodik a sokat idézett mondat is, melyet az ital atyja, Dom Pérignon abbé kiáltott oda társainak, amikor először ízlelte meg a világ első champagne-át:

„Gyertek gyorsan, a csillagokat kóstolom!”

Vacsora a színpadon

Az Operaház színpadán tartott champagne-vacsora

Moët & Chandon / Hirling Bálint

Az Effervescence-estélyen a koccintások hangját egyszer csak csengőszó nyomta el – jelezve, hogy a vendégeknek ideje elfoglalni a helyüket a nézőtéren. Csupán a leeresztett vörös függöny előtt helyet kapó Moët & Chandon dekoráció, illetve a páholyokban elhelyezett, a márka nevét kiadó világító betűk jelezték, hogy nem egy szokványos előadás veszi majd kezdetét. Ezeket leszámítva ugyanis minden úgy zajlott, ahogy azt az operába járó közönség megszokhatta: a vonósnégyes játéka után egy operaáriát hallgathattak meg Rősér Orsolya előadásában. Ezt követően azonban Trokán Nóra az est háziasszonyaként a színpadra lépett, köszöntötte a jelenlévőket, majd egy rövid beszéd után arra buzdította őket, hogy csatlakozzanak hozzá, menjenek föl hozzá a színpara. Nagy csönd volt a válasz, majd miután felemelkedett a függöny, mindenki egyszerre adott hangot meglepettségének. A színpadon ugyanis egy lenyűgöző díszlet, illetve négy hosszú megterített asztal várta az est résztvevőit.

Az ünneplés szakértője

Felméry Lili balettművész champagne-t tölt a pohárpiramisra

Moët & Chandon / Mudra László

A Moët & Chandon évszázadok óta az ehhez hasonlóan felejthetetlen esték mestere. Először Európa királyi udvaraiban megrendezett bálok állandó és kihagyhatatlan szereplője lett, majd az 1900-as évek elejétől kezdve a Fehér Házban és a brit királyi család eseményein is felszolgálták a ház pezsgőit. A Moët & Chandon-estélyek közös jellemzője, hogy nem szűkölködnek wow-faktorban: a budapesti Effervescence-en a színpadon elköltött négyfogásos vacsora fogásaihoz a champagne-ház négy tételét töltötték a poharakba: az előételhez a már említett Moët Brut Impérialt, a második, halas fogáshoz Közép-Európában először bemutatva Moët & Chandon Grand Vintage 2015-öt, a harmadik, kacsás fogáshoz Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2015-öt, a desszerthez pedig Moët & Chandon Nectar Impérialt. Az ételek között további fellépések gondoskodtak a vendégek jó hangulatáról, s az est legvarázslatosabb része kétségkívül az volt, amikor az Operaház két balettművésze, Felméry Lili és Taran Dumitru táncoltak az asztalok előtt, majd pezsgőt töltöttek, az Effervescence-események signature látványosságának számító pohárpiramisra.

„A Moët & Chandon évszázadok óta az ünneplés szimbóluma – mondta Szegedi Nóra, a Moët Hennessy közép-európai Brand Managere. – Az Effervescence-eseménysorozat célja, hogy az ünnepi szezont rendkívülivé tegye, egyedülálló élményekkel és izgalmas programokkal. Úgy gondolom, hogy ehhez nem is találhattunk volna tökéletesebb helyszínt, mint az Operaház. Az, hogy a világ húsz nagyvárosa után Budapesten rendezhettük meg az Effervescence-eseményt, egyértelmű jele annak, hogy Magyarország felkerült a Moët & Chandon térképére. Ez az este egy álom volt számomra, hihetetlen élmény volt látni, ahogyan életre kelt, és megtiszteltetés volt együtt ünnepelni a vendégeinkkel, akik a régió 15 különböző országából látogattak el hozzánk.”

Gondolnak a jövőre

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató és Szegedi Nóra, a Moët Hennessy közép-európai brand managere

Moët & Chandon / Hirling Bálint

A Moët & Chandon számára kiemelkedően fontos a fenntarthatóság, amely mind a szőlőtermesztésében, mind a pezsgő előállításában megmutatkozik. A pezsgőház fontos lépéseket tett a saját karbonlábnyomának csökkentése érdekében – többek között zöld technológiai beruházásokkal is. A ház a gyártás során keletkező hulladék 99%-át újrahasznosítja, valamint közel 100%-ban zöldáramot használ. Összhangban a Maison elveivel és tevékenységével, az Effervescence budapesti rendezvényén hazánk legelismertebb klímakutatója, Ürge-Vorsatz Diána részesült elismerésben és támogatásban.

Van ok az ünneplésre

Az eseményre a hazai társasági élet prominens szereplőit és a Maison külföldi vendégei kaptak meghívást

Moët & Chandon / Mudra László

A Moët Henessy – amely nemcsak a Moët & Chandon tulajdonosa, hanem a Dom Pérignon, illetve a Veuve Clicquot champagne-házaké is – a tavalyihoz hasonlóan idén is rekordévet fog zárni. Ahogy Philippe Schaus, a vállalat vezérigazgatója nemrég egy Bloomberg-interjúban kifejtette, már az év első felében 14%-kal megnőttek az eladásaik az amúgy is kimagasló 2021-hez képest – és a megnövekedett kereslet miatt bizonyos tételekből novemberre már kifogyóban voltak. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis a Fine Brands Company, azaz a Moët Henessy-márkák hivatalos magyarországi forgalmazója szerint egyetlen hazai champagne-rajongónak sem kell a kedvenc itala nélkül maradnia az ünnepi időszakban. 2023-ban pedig újratöltődnek a készletek, ráadásul hiába volt perzselő az idei nyár Champagne-ban (is), a szakértők kiváló idei szüretről számoltak be.

Bízunk benne, hogy jövőre ismét együtt emelhetjük a magasba a poharunkat!

A figyelmetekbe ajánljuk