XIII. Alfonz spanyol király

Királyként születni – négy gyerekuralkodó a történelemből

Amikor egy királyra vagy királynőre gondolunk, legtöbbször egy felnőtt személy ugrik be. De az igazság az, hogy nem minden uralkodónak kellett olyan sokáig várnia, mint Károly királynak, aki a 73 évével a legidősebb brit trónra lépő uralkodó. A történelemben viszont számtalan királyt koronáztak meg, mielőtt még járni vagy egyáltalán beszélni tudtak volna. Sőt, még akár a születés előtt!


II. Sápúr: a legfiatalabb uralkodó, akit születése előtt koronáztak meg

Ha létezne a legfiatalabb gyermek uralkodónak járó díj, valószínűleg II. Sápur a Szászánida Birodalom ( vagy Újperzsa Birodalom) császárának kellene elnyernie. Lenyűgöző, mintegy közel hetven évig uralkodott, 310-től 379-ig. Ő volt a tizedik szaszanida király, aki trónra lépett, és az iráni történelem leghosszabb ideig regnálő államfője.

Egyes legendák szerint Shapurt még az anyaméhben megkoronázták, így ő az egyetlen királyi személy, akit úgy koronáztak meg, hogy a koronát anyja hasára helyezték.

Ezt a történetet az évek során megkérdőjelezték, és különböző történészek rámutattak, hogy a perzsák biztos nem koronáztak volna meg egy csecsemőt anélkül, hogy előbb ne tudták volna a nemét.

Ez is érdekelhet: Vérszomjas asszonyok – a történelem 4 legkegyetlenebb királynője

XIII. Alfonz spanyol király

Getty Images

Lehetne azt állítani, hogy XIII. Alfonz spanyol király versenyez II. Sáfúrral a legfiatalabb királyfi címért. Shapurhoz hasonlóan Alfonz apja nem sokkal a születése előtt meghalt, és úgy döntöttek, hogy a trónt Alfonz születéséig fenntartják, hiszen csak lánytestvérei voltak.

1886. május 17-én született a madridi királyi palotában, hat hónappal apja halála után. Amint Alfonz elhagyta az anyaméhet, azonnal király lett. Állítólag amint megszületett, ezüsttálcán vitték az akkori spanyol miniszterelnökhöz, Praxedes Mateo Sagastához.

Alfonzónak 16 éves koráig kellett várnia, hogy valóban átvehesse a hatalmat. Sajnos az ő uralkodása nem volt olyan fényes, mint Shapuré. Spanyolország vereségét az 1921-es marokkói háborúban széles körben az ő beavatkozásának tulajdonították. Idővel az uralkodása egyre népszerűtlenebbé vált. Amikor 1931-ben a szocialista és a republikánus párt megnyerte a spanyol parlamentet, gyorsan ellene fordultak. A parlament azt követelte, hogy Alfonz mondjon le és szüntesse meg a monarchiát. Ehelyett nem volt hajlandó lemondani, és egyszerűen elmenekült az országból, ahová soha többé nem tért vissza. A monarchiát távollétében eltörölték.

I. János francia és navarrai király

I. János 1316. november 15-én született. A lista első két szereplőjéhez hasonlóan ő is királyként született, miután apja, X. Lajos néhány hónappal korábban meghalt. János az egyetlen francia király, aki születését megelőzően viselte már a címet.

Azonban ezzel ő lett Franciaország legrövidebb ideig uralkodó királya is. Sajnos I. János mindössze négy napig élt.

Halálának okát nem jegyezték fel – a középkori Európában tragikusan magas volt a gyermekhalandósági ráta –, de sokan úgy vélik, hogy megmérgezték. Halálával sokan sokat nyerhettek, nem utolsósorban nagybátyja, V. Fülöp francia király, aki elfoglalta a trónt, illetve széles körben elterjedt az a nézet, hogy X. Lajos is különös körülmények között halt meg.

Olvasd el ezt is!Amikor a kenyér ára milliós tétel volt: a történelem 5 legdurvább hiperinflációja

Tutanhamon

Getty Images

A legfiatalabb uralkodók listája nem lenne teljes Tutanhamon fáraó nélkül. Az ókori Egyiptom 18. dinasztiájának 11. fáraója, Tutanhamon a Kr. e. 14. században 9 évesen került hatalomra, és 10 évig uralkodott.

Bár tíz év nem hangzik hosszúnak, uralkodását az ókori Egyiptomban a pozitív változások jelentős időszakaként ismerik el. E változások közül a legfontosabb valószínűleg az volt, hogy visszafordította a népszerűtlen apja, az „eretnek király", Ehnaton által bevezetett reformokat.

A fiatal fáraó apja gyökeres változásokat eszközölt az egyiptomi társadalomban és magát állította az imádat középpontjába, ami miatt széles körben elutasították. Tutanhamon visszahelyezte a régi isteneket régi dicsőségükbe, és Thébát tette Egyiptom fővárosává.

Tutanhamon király 19 éves kora körül halt meg rejtélyes módon. Ám az senki sem tudja biztosan, hogyan mikép. Felvetették, hogy a fáraó gyilkosság áldozata lett, de több kutatás szerint halálát csonttörés következményei okozhatták. A 2008 és 2010 között elvégzett vizsgálatok azt is megerősítették, hogy maláriában szenvedett, de egyes szakemberek vérszegénység okozta a vesztét.

A fáraó uralkodása nem volt különösebben jelentős, sokkal inkább azért lett rendkívül népszerű, mert 1922-ben Howard Carter vezetésével felfedezték sírját, ami az egyetlen teljes épségben megmaradt fáraósír.

A figyelmetekbe ajánljuk