ferenc ferdinánd merénylet

Híres merényletek, amelyek megváltoztatták a történelem menetét

Merényleteket már az ókor óta végrehajtanak, és következményeik nagyban befolyásolták az életet. Így érkezzen néhány jól ismert támadás, amelyek erőteljesen alakították a történelem menetét.


Julius Caesar

julis ceaser meggyilkol\u00e1sacommons.wikimedia.org

Julius Caesar meggyilkolása a római történelem egyik leghíresebb merénylete. Caesar közeli barátjának, Marcus Brutusnak nem tetszettek a dictator növekvő ambíciói. Ráadásul Brutusra más szenátorok is nagy hatással voltak, akik hasonlóképpen vélekedtek a dolgokról. Ezért azt látták a legegyszerűbb megoldásnak, ha megszabadulnak tőle.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln meggyilkol\u00e1saen.wikipedia.org

Az Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln számos politikai változást hozott az amerikaik életébe. A legfontosabbak ezek közül is a rabszolgaság eltörlése, az Unió megőrzése és a demokrácia támogatása.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Lincoln elnöksége idején Amerikában polgárháborúk zajlottak az Amerikai Egyesült Államok és az Amerikai Konföderációs Államok között. Végül az Egyesült Államok győzedelmeskedett, azonban nem mindenki volt elégedett ezzel az eredménnyel.

Az egyik ilyen konföderációs szimpatizáns, John Wilkes Booth pedig éppen ezért döntött úgy, hogy bosszút áll Lincolnon. 1865. április 14-én este a Ford színházban meggyilkolta Lincolnt.

Ferenc Ferdinánd

Wikipédia

Ferenc Ferdinánd meggyilkolása lényegében az első világháború ürügye volt. Ferdinánd volt akkoriban az osztrák-magyar trón örököse. Abban az időben a Balkánon sokan elégedetlenek voltak azzal, hogy Ausztria 1908-ban annektálta Boszniát. Emiatt sok boszniai születésű szerb nacionalista csoportokat hozott létre. Gavrilo Princip, a főherceg gyilkosa is egy ilyen csoporthoz tartozott.

Ferdinánd a végzetes napon Szarajevóba utazott, hogy ellenőrizze az ottani csapatait. Ezt az alkalmat kihasználva Princip halálosan megsebesítette főherceget. Ez a híres merénylet olyan események láncolatát indította el, amelyek évtizedes háborúkhoz vezettek.

Martin Luther King Jr.

Martin Luther King Jr.commons.wikimedia.org

Martin Luther King Jr. volt az egyik legkiemelkedőbb polgárjogi vezetője az Egyesült Államoknak. Ő volt a Déli Keresztény Vezetői Konferencia (SCLC) első elnöke – ezt a szervezetet később fia, Martin Luther King III. vezette. King a faji igazságtalanságok elleni erőszakmentes küzdelméről híresült el, ezért az ideológiájáért pedig el is nyerte a Nobel-békedíjat.

1968. március 29-én King a Tennessee állambeli Memphisben járt, hogy bemutassa a fekete egészségügyi közmunkások támogatását. James Earl Ray azonban halálos lövést adott le rá, aki később bűnösnek vallotta magát, és 99 év börtönbüntetésre ítélték.

Az eset megrázta az afroamerikai közösséget, akik megtorlásul számos zavargást és gyújtogatást követtek el. A merényletnek köszönhetően pedig még inkább megosztott lett a társadalom.

Mohandász Karamcsand Gandhi

Gandhicommons.wikimedia.org

Gandhi nagy hatású és ünnepelt ember, valamint az indiai függetlenségi mozgalom egyik legbefolyásosabb vezetője volt. Emellett híres volt arról az elképzeléséről, miszerint a függetlenséget erőszakmentességgel lehet elérni. Azonban 1947 augusztusában India két különálló nemzetre, Indiára és Pakisztánra szakadt.

Bár kezdetben ezt Gandhi támogatta, az ezt követő brutális erőszak megváltoztatta a nézeteit. Ezután böjtöt tartott, hogy kifejezze nemtetszését a féktelen erőszakkal szemben. Ezt az akciót azonban a hindu szélsőségesek – köztük Nathuram Vinayak Godse – árulásnak vélték. Így Godse 1948. január 30-án lelőtte a vezetőt.

A figyelmetekbe ajánljuk