Időutazás, egyszarvúak a Holdon és Jézus öccse – a történelem legnagyobb csalásai

Időutazás, egyszarvúak a Holdon és Jézus öccse – a történelem legnagyobb csalásai

A szenzációhajhászás, a polgárpukkasztás és a hírnévre való szomjazás nem csupán a mostani celebvilág rákfenéje. Legyen szó időutazásról, szellemészlelésekről vagy bármilyen különleges szuperképességről, valaki biztos, hogy előállt már vele a történelem során. Érkezzen néhány botrányos állítás és csalás a múltból!


A Holdon unikornisok vannak

commons.wikimedia.org

Egy 1835-ös jelentésben a The Sun című New York-i újság azt állította, hogy számos állatot, például bölényt, egyszarvút(?) és hódot találtak a Holdon. Ezt a felfedezést egy neves csillagásznak, Sir John Herschelnek tulajdonították. Később természetesen bebizonyosodott, hogy a jelentés teljes valótlanság.

Igazi időutazás

1911-ben két nő, Charlotte Anne Moberly és Eleanor Jourdain kiadott egy könyvet An Adventure címmel, amelyben időutazást és szellemészleléseket állítottak. A zseniális duó azt állította, hogy a Versailles-i kastélyban tett látogatásuk során szemtanúi voltak az 1792. augusztus 10-én, hat héttel a francia monarchia eltörlése előtt történt eseményeknek.

Jézus elfeledett testvére

Hong Xiuquan kínai forradalmi vezető volt, aki azt állította magáról, hogy ő maga Jézus Krisztus öccse. Az 1850-es években Xiuquan isteni mivoltára hivatkozva vallási és politikai felkelést vezetett Kínában, és megalapította a Taiping Mennyei Királyságot. Az 1864-ben bekövetkezett halálával azonban ez a királyság hamarosan ellenfelei kezére került.

A nő, aki nyulakat szült

commons.wikimedia.org

1726-ban egy Mary Toft nevű brit nő nagy vitát váltott ki, amikor azt állította, hogy nyulakat szült. Toft azt mondta, hogy miután az első terhessége vetéléssel végződött, állati testrészeket kezdett szülni. A további vizsgálatok során azonban kiderült, hogy állításai – nyilvánvalóan – csak átverésnek bizonyultak.

​ Edgar Allan Poe léggömbje

Részlet a tervrajzokból

commons.wikimedia.org

Edgar Allan Poe egykor híres volt egy újsághamisításról, amelyet a „léggömb-csalás"-nak neveztek el. Poe cikke, amelyet először a The Sun című újságban jelentetett meg, azt állította, hogy egy európai férfi 75 órás utat tett meg az Atlanti-óceánon át egy levegőnél is könnyebb léghajón. A cikk ábrákat, a jármű műszaki adatait és az utazás egyéb valósághű részleteit is tartalmazta.


A figyelmetekbe ajánljuk