bankrablás

Rengetegen fantáziálnak arról, hogyan kereshetnének rövid időn belül annyi pénzt, hogy a hátralévő életükben már ne kelljen dolgozniuk. A lottónyeremények mellett a bankrablás az egyik legtöbbször előkerülő gondolat, amely regények és filmek százait ihlette már meg – sokszor romantikus köntösbe bújtatva. Bár ez a legextrémebb módszer a pénzkeresésre, a legtöbbször lebukás (és erőszak), majd börtön a vége. Az pedig különösen ritka, hogy milliós tételek tűnnek el. Mutatunk pár történelmi bankrablást, amely nem is olyan egyszerű, ahogy az a filmekben látszik.


Dunbar Armored, 1997, Los Angeles

A Dunbar Armored biztonsági vállalat széfjeinek kirablása a mai napig az Egyesült Államok történetének legnagyobb készpénzrablása. Az ötletgazda Allen Pace volt, aki minden bizonnyal kiérdemelte a Dunbar Armored valaha volt legrosszabb alkalmazottja címet: a férfi ugyanis a Dunbar regionális biztonsági felügyelője volt.

A férfi kiválóan ismerte a vállalat hiányosságait, és nem volt rest öt gyerekkori barátjának sem megemlíteni mindezt: a kamerákat okosan kikerülve, két őrt lefegyverezve bejutottak a készpénzt tároló páncélteremben, ahonnan el is vittek nem kevés, 18,9 millió dollárt.

Az egészet meg is úszhatták volna, mivel a saját vállalkozásaikon keresztül sikeresen mosták tisztára a lopott pénz, de végül már-már komikus hibát vétett az egyik elkövető:

egy köteg bankjegyet úgy adott át egy üzlet során, hogy az még az eredeti csomagolással volt lekötve. A bandatagot elfogták, ő pedig mindenkit felnyomott – a lopott pénzből azonban jó pár millió még a mai napig hiányzik.

A nagy vonatrablás, Egyesült Királyság, 1963 

A Glasgowból induló Royal Mail-vonat a skót bankok és vállalatok pénzét szállította, de 15 rabló a szerelvény útját állta. A csapat a precízen megszervezett terveken hónapokig dolgozott, mielőtt végrehajtották a mára már legendássá vált akciót.

A terv kulcsfontosságú részei között volt a sínek melletti jelzők manipulálása, hogy a vonatot egy eldugott helyen megállítsák. Ezt követően a kalauzt leszerelték, majd végül 2,6 millió fonttal távoztak.

A terv ugyan részletesen kitervelt volt, mégis számos hibát vétettek, így a rendőrök pár hónap alatt elkapták őket, és összesen 307 év börtönre ítélték a tagokat.

A nagy vonatrablás története viszont filmek és könyvek egész sorának megihletője volt.

Iraki Központi Bank, Irak, 2003

A történelem legnagyobb bankrablásának tartott lopást maga az iraki diktátor, Szaddám Huszein rendelte el, néhány nappal az amerikai megszállás előtt.

A jelentések szerint a bűncselekményt követően előkerült egy Huszein által aláírt levél, amely azt az utasítást tartalmazta, hogy az Iraki Központi Bank vegyen fel 920 millió dollárt, majd azt adja át fiának, Qusaynak. Ő állítólag öt órán át egy ismeretlen személlyel pakolta a pénzhalmokat a szintén ismeretlen helyre tartó járművekre.

Még ma sem világos pontosan, hogy az eltűnt készpénzből mennyi került elő, de minden bizonnyal megtaláltak legalább 650 millió dollárt a diktátor egyik palotájában egy rajtaütés során.

Nem egy klasszikus bankrablás.

Securitas depó, Egyesült Királyság, 2006 

A brit történelem legnagyobb rablását már erőszakosabb módszerekkel hajtották végre. Egy magukat rendőröknek kiadó fegyveres csoport elrabolta a Securitas Cash Management tonbridge-i telepének fiókvezetőjét és annak családját is. Az állig felfegyverkezett banda raktárba vitte a családot, ahol megkötözték 14 alkalmazottat, és arra kényszerítették őket, hogy nyissák ki a széfeket.

A bűnbanda végül 53 millió fonttal lépett meg.

Érdekesség hogy a tagok között volt a világ egyik legjobb ketrecharcosa is, de rövid idő belül, egy kivétellel, mindenkit elfogtak és elítéltek.

A kivétel történetesen a rablás kitervelője volt, akit csak 2010-ben sikerült lecsukni, de a pénz nagy részét már elköltötte a karibi-szigeteken.

Brinks Mat, Egyesült Királyság, 1983 

A brit történelem addigi csúcstartóját 1983 novemberében a nyugat-londoni Heathrow repülőtéren követték el.

í

A repülőtér melletti Brinks Mat értékőrző raktárépületből 6800, összesen 3 tonna súlyt nyomó aranyrudat pakoltak ki a rablók. Mindennek értéke pedig 26 millió font volt. Érdekesség, hogy a hat fős banda eredetileg 3 millió font készpénzre számított, de mindez megváltozott, amikor felfedezték az aranyrudakat és a gyémántokat.

Itt sem finomkodtak az elkövetők: az őröket összeverték és megkötözték, végül még benzinnel is lelocsolták őket.

Ugyan a banda nagy részét elítélték, és hosszú börtönbüntetést kaptak, az arany jelentős része azonban soha nem került elő – minden bizonnyal az el nem fogott tagoknak sikerült értékesíteniük a legális nemesfém-kereskedelemben.

Brazil Nemzeti Bank, Brazília, 2005

Talán a legismertebb és legfurfangosabb bankrablás a történelemben.

Az elkövetők először kibéreltek egy belvárosi ingatlant, ahol az állítólagos kertészeti vállalkozásukat egyengették.

Kertészkedés helyett azonban három hónapig megállás nélkül ástak négy méterrel a föld alatt.

Végül egy 78 méteres alagút segítségével augusztus végén eljutottak a Brazil Nemzeti Bank épületéhez, pontosabban a bank alatti páncélszekrényhez. Ahhoz a páncélszekrényhez, amelyet a bank nem is biztosított, mert esélytelennek látták, hogy bári kirabolja.

A bankrablók végül 70 millió dollárral battyogtak vissza az árammal és légkondicionálóval ellátott alagútba. A rablásra ráadásul csak hétfőn derült fény. Az elkövetők egy részét ugyan elkapták, de a pénz többsége soha nem került elő, mert a Brazil Nemzeti Bank nem jelölte meg azokat.

A figyelmetekbe ajánljuk