XIX. Lajos

Órák és percek a trónon – A világtörténelem 5 legrövidebb uralkodása

Az évtizedekig uralkodó királyok kalandjairól számos könyv és film készült. De mégis mi a helyzet azokkal akiknek napok vagy csupán percek jutottak a hatalom legfelsőbb szintjén? Az alábbi cikkben a világtörténelem 5 legrövidebb – hivatalos – uralkodását mutatjuk be!


5. Dipendra – 3 nap

Az 1971-ben született Dipendra, apja, Birendra király révén a nepáli trón közvetlen örököse volt. A férfi azonban 2001. június 1-jén a történelem egyik legmegdöbbentőbb királyi viszályának középpontjába került, amikor történetesen egy automata puskával belépett a királyi palotába, és megölte tíz családtagját, majd ugyanazzal a fegyverrel saját magát is lelőtte. Június 4-i halála előtt három napot töltött kómában.

A mészárlás pontos indítékait senki sem ismeri, bár a házasságával kapcsolatos családi vita szerepet játszhatott benne.

Az események furcsa fordulata, hogy az állami titkos tanács a kórházban haldoklása alatt indítványozta a trónra lépését, és ezzel három napra Nepál királyává vált.

4. Victoria Kamamalu – 1 nap

Victoria Kamamalu anyai ágon I. Kamehameha – a Hawaii Királyság alapítója és első királya – unokája volt. Kamamalu véletlenül került hatalomra 1863. november 30-án, miután bátyja, IV. Kamehameha király váratlanul meghalt anélkül, hogy közvetlen örököst hagyott volna hátra.

Kuhina Nuiként és a királyi tanács vezetőjeként mindössze egy nap uralkodás után bátyját, Lot Kamehamehát kiáltotta ki új királynak. Ettől függetlenül a hölgy az egy napos uralkodásával örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Ez is érdekelhet: Vérszomjas asszonyok – a történelem 4 legkegyetlenebb királynője

3. Modi – 1 nap

Max van den Oetelaar/Unsplash

A Csin-dinasztia egy viszonylag rövid életű császári ház volt a 12. és 13. században, amely Észak-Kína nagy részén uralkodott, és amelyet az etnikailag mandzsúriai cserkesz nép vezetett. Kínában szinte állandó háborúskodás jellemezte ezt az időszakot, mivel a Csin-birodalom folyamatos konfliktusban állt a délen uralkodó hatalmas Szung-dinasztiával.

1232-ben mongol és Szung katonákból álló egyesített kontingens szállta meg őket. Bár Aizong császár megpróbálta visszaverni az inváziót, aprócska hadereje azonban nem bírta visszaverni az ellenfél hihetetlen erejű nyomását. A fővárost, Kaifenget 1233-ban lerohanták és kifosztották, így Aizong és megmaradt seregei Caizhou-ba menekültek.

Amikor a mongolok körbevették a várost, Aizong úgy döntött, hogy a legjobb megoldás a feladás. 1234. február 9-én a császár átadta a trónt hadvezérének – Wanyan Csenglinnek – és öngyilkosságot követett el, hogy elkerülje a fogságba esést. Az immár Modi császárnak nevezett utolsó Csin császárt mongol katonák ölték meg, mielőtt a nap lement volna, ezzel elnyerte a kínai történelem legrövidebb ideig uralkodó császárának nem hivatalos címét.

2. Mihail Alekszandrovics Romanov – 1 nap

1917. március 2-án, amikor az orosz forradalom az utolsó szakaszához közeledett, II. Miklós cár lemondott a trónról bátyja, Mihail Alekszandrovics javára. Ez egy viszonylag meglepő döntés volt, hiszen arra számítottak, hogy fiára, Alekszejre fog szállni a trón.

Mihail körülbelül egy napig maradt hatalmon új cárként, mielőtt március 3-án megtagadta volna a trónt. Ez azonban nem sokat számított, mivel ő volt az első a 18 Romanov közül, akit 1918 júniusában a bolsevikok kivégeztek.

1. XIX. Lajos – 20 perc

XIX. LajosFine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Louis Antoine a nagy francia forradalom előtti utolsó francia király, XVI. Lajos unokaöccse volt. 1775-ben született, és szemtanúja volt a forradalom legbrutálisabb szakaszának, amikor szinte az egész királyi családot kivégezték. Ezáltal nem meglepő, hogy megrögzött királypárti volt, majd a forradalom utáni Vendee-i felkelés során ellenforradalmi erőket vezetett, és a napóleoni háborúkban más európai hatalmak oldalán harcolt.

Amikor 1815-ben helyreállították a francia monarchiát, Lajos apját, Károlyt választották meg új királlyá. 1830-ban újabb forradalom tört ki, amelyet a Károly kormánya által elfogadott konzervatív és royalista politika váltott ki.

A lázadások miatt Károly 1830. augusztus 2-án lemondott a trónról fia, Lajos javára. Ez azonban akkoriban nem volt egy túl kegyes ajándék, és ezt a frissen kinevezett uralkodó is tudta: Lajos apja lemondását követő 20 percen belül lemondott a hatalomról és unokaöccsére, V. Henrikre hagyományozta a trónt.

Forrás: TopTenz

A figyelmetekbe ajánljuk