A soffritto kockára vágott hagyma, sárgarépa és zeller aromás keveréke, amelyet olívaolajban vagy vajban gyengéden megfőzünk. A soffritto olasz szó is azt jelenti, hogy "enyhén sült", tehát magát a főzési folyamatot írja le. Ezt az alapot az ízek és az illat mélységének kialakítására használják, és olykor más összetevőket is tartalmaz, például fokhagymát, fűszernövényeket vagy bort.
Ez is érdekelhet: Három egyszerű olasz tészta, ami pillanatokon belül az asztalodra kerülhet
Hozzávalók:
- hagyma
- sárgarépa
- zeller
- olívaolaj, extra szűz olívaolaj vagy vaj
- fokhagyma, vörösbor, fűszernövények, fűszerek (nem kötelező)
Elkészítése:
Daraboljuk fel a hagymát, a sárgarépát és a zellert, amíg mindegyikből egyforma mennyiséget nem kapunk. Ezt követően melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a zöldségeket, és gyakori kevergetés mellett kezdjük el főzni. Szükség szerint állítsuk alacsonyra a lángot és addig pároljuk, amíg aranybarnára pirulnak és megpuhulnak, de nem lesznek túlságosan pépesek.
A soffritto ezek után felhasználható tésztaszószok, például pomodoro vagy sugo finto alapjaként, vagy egy krémes rizottó alapanyagaként.