soffritto

Az igazi olasz bolognai alapja – így készül a soffritto!

Ez a recept a legtöbb szószhoz, leveshez, pörkölthez elengedhetetlen minden olasz konyhában. A soffritto önmagában nem egy étel, hanem egy nélkülözhetetlen ízalap, amit gyorsan és könnyen elkészíthetünk.

A soffritto kockára vágott hagyma, sárgarépa és zeller aromás keveréke, amelyet olívaolajban vagy vajban gyengéden megfőzünk. A soffritto olasz szó is azt jelenti, hogy "enyhén sült", tehát magát a főzési folyamatot írja le. Ezt az alapot az ízek és az illat mélységének kialakítására használják, és olykor más összetevőket is tartalmaz, például fokhagymát, fűszernövényeket vagy bort.

Ez is érdekelhet: Három egyszerű olasz tészta, ami pillanatokon belül az asztalodra kerülhet

Hozzávalók:

  • hagyma
  • sárgarépa
  • zeller
  • olívaolaj, extra szűz olívaolaj vagy vaj
  • fokhagyma, vörösbor, fűszernövények, fűszerek (nem kötelező)

Elkészítése:

Daraboljuk fel a hagymát, a sárgarépát és a zellert, amíg mindegyikből egyforma mennyiséget nem kapunk. Ezt követően melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a zöldségeket, és gyakori kevergetés mellett kezdjük el főzni. Szükség szerint állítsuk alacsonyra a lángot és addig pároljuk, amíg aranybarnára pirulnak és megpuhulnak, de nem lesznek túlságosan pépesek.


A soffritto ezek után felhasználható tésztaszószok, például pomodoro vagy sugo finto alapjaként, vagy egy krémes rizottó alapanyagaként.


A figyelmetekbe ajánljuk