Ha az olasz ételekre gondolunk általában a pizza vagy spagetti jut eszünkbe. A desszertek közül pedig a tiramisu és a fagyi. Pedig ezen kívül jó pár ízletes fogást jegyeznek az olaszok, ezek közül az egyik legnépszerűbb a saltimbocca.
A saltimbocca magyarul azt jelenti, ugorj a számba. Egy vékony szelet borjúhúsból, pármai sonkából és zöld fűszerekből áll, a fehérborban ( vagy Marsalában) és vajban párolt hús szinte szétolvad a szájban, amennyiben jól készítik. A húsos étel Róma környékről származik,amelyet saltimbocca alla Romana-nak neveztek.
Hozzávalók:
- 1 kg borjúhús (12 szelet vékonyra kiklopfolt borjúszűz)
- zsálya ízlés szerint (nyáron friss, különben szárított)
- 100 g pármai sonka (12 szelet)
- 50 g finomliszt
- 40 g vaj
- 4 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 80 ml marsala
- 80 ml konyak
- 80 ml alaplé (borjú)
A borjúszűz szeleteket megszórjuk az összemorzsolt zsályalevéllel és mindegyikükre egy-egy sonkát teszünk. A szeleteket felgöngyöljük( de simán rá is fektethetjük a sonkát), megtűzzük és lisztbe hempergetjük.
Egy nagyobb serpenyőben a 2 evőkanál olajat és a 20 g vajat melegítünk fel és a húsokat belehelyezzük. Figyeljünk arra, hogy közepes lángon készítsük, ne legyen túl meleg, mert akkor a vaj elég.
Körülbelül öt percig sütjük, majd rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. A húsokat jól beleforgatjuk, majd ráöntjük a 4 cl Marsalat, majd ugyanennyi konyakot, legvégül pedig az alaplé felét. Pár perc alatt összeforraljuk és kész. A húsokat fedhető tálra szedjük, majd öntsük rá a serpenyőből a mártást.
Köretnek ehetünk mellé salátát, de tócsnival is isteni!