hamburger

Nincs olyan, aki ezeket ne szeretné – a világ legközkedveltebb ételei

Kérdezz meg egy tapasztalt utazót a legemlékezetesebb élményeiről, és valószínűleg nem kevés történetet fog hallani a világ különböző részein megkóstolt hihetetlen ételekről, vagy mégsem?


Bár az utazás elsősorban arról szól, hogy új helyeket ismerjünk meg, az ételek gyakran a középpontban állnak. A kulináris élmények lehetővé teszik számunkra, hogy a helyi kultúrával mélyen elmerülve kapcsolódjunk az adott kultúrához. A felhasznált ételek és fűszerek révén sok mindent megtudhatunk a szokásokról, a történelemről és a hagyományokról.

De melyek is a világ legjobb ételei, amelyek határokon átívelő hírnévre tettek szert? És melyek a világ legnépszerűbb ételei?

Pizza

Igen, a pizza. Talán nem meglepő senkinek, hogy a valaha volt egyik legközkedveltebb étel az olasz finomság. A világ legnépszerűbb ételeinek listája nem lehet teljes a pizza nélkül.

Bár a történészek még mindig vitatkoznak arról, hogy pontosan mikor is alkothatták meg az első pizzát, az igazság az, hogy a pizza különböző formái már évezredek óta léteznek. A modern forma csak az elmúlt pár száz évben jelent meg.
A 19. század végén Amerikába érkező olasz bevándorlók magukkal hozták kulináris örökségüket is, és nem meglepő, hogy egy olyan egyszerű, mégis zseniális étel, mint a pizza, azonnal sláger lett az Egyesült Államokban és világszerte.

Tészta

Hamár a pizzánál és az olasz ételeknél járunk, nem szabad elmennünk a tészta mellett sem. A tészta nemcsak az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszer a világon, hanem az egyik legkönnyebben hozzáférhető is. A világ számos kultúrája rendelkezik a tészta saját variációival.

Ha azonban a tészta olasz változatáról beszélünk, akkor durumbúzából, vízből és néha tojásból készült finomságra gondolunk. A tészta magas gluténtartalma és alacsony nedvességtartalma miatt tökéletesen alkalmas arra, hogy különböző formákra vágjuk, és különböző szószokkal tálaljuk, mivel szinte bármilyen ízzel képes keveredni és felerősíteni, s valószínűleg alig akad olyan ember a Földön, aki ne szeretné.

Hamburger

Napjainkban a hamburger főképp az Egyesült Államokban, de szinten minden fejlett országban alapételnek számít, és a McDonald's-tól kezdve az előkelő éttermekig mindenhol, mindenféle formában felszolgálják. A ma hamburger néven ismert marhahúsos szendvics azonban valójában nem az Egyesült Államokból származik, hanem a németországi Hamburgban hozták létre, ami megmagyarázza a név eredetét.

A hamburger először a 19. században vált népszerűvé, akkor még darált tehénhúsból készült húspogácsaként, amelyet steakként, zsemle nélkül tálaltak. Később, amikor a német bevándorlók az Egyesült Államokba hozták kedvenc ételeiket, a hamburger steak ott is népszerűvé vált. Egy nap valaki úgy döntött, hogy megkönnyíti az útközbeni fogyasztást azzal, hogy zsemlébe teszi, és így alakult ki a mai formája a hamburgernek, amely a világ talán legnépszerűbb ételének tekinthető.

Rizs

Egyes becslések szerint a rizs több embert táplált, mint bármely más gabonaféle. Az évszázadok során a rizs a világ legnépszerűbb konyháinak szerves részévé vált. Ázsia, Európa, Afrika és Amerika különböző kultúráiban használják.

Az ok, amiért a rizst világszerte olyan sűrűn felhasználták, a sokoldalúsága, hiszen szinte bármilyen körülmények között képes teremni és így a különböző éghajlati övezetekben élő emberek sok generációját táplálta.

Tojás

Sok ember számára a tojás a teljes értékű és egészséges reggeli szerves részét képezi. Bár az omlett vagy a főtt tojás nyugati ételnek tűnhet, a tojást a világ minden táján különböző formában és formában már közel 10 000 éve fogyasztják, többek között Egyiptomban körülbelül 5000 éve, Európában pedig 3000 éve.

A történelem során az emberek nagyra értékelték a tojás tápértékét és sokoldalúságát, főzték, illetve különböző más ételekhez adták, vagy akár nyersen is fogyasztották.

A figyelmetekbe ajánljuk