Ezek az év legjobb pizzái – a nyertesért egy dél-olasz kisvárosba kell utazni

Olaszország legjobb pizzériáinak rangsorát ezen a héten jelentették be a nápolyi Mercadante Színházban.


Ha kíváncsi vagy, idén hol érdemes olasz pizzát kóstolni arra jártadban, a Finedining Lovers cikkének segítségével megmutatjuk ezt az illusztris társaságot:

Francesco Martucci, a casertai I Masanielli pizzériából immár negyedik egymást követő évben nyerte el az Olaszország legjobb pizzériája címet. A második helyre Ciro Salvo emelkedett a nápolyi 50 Kalòval (aki nemrég a fővárosban is megvetette a lábát, az 50 Kalò Romával). A harmadik helyen Diego Vitaglianót találjuk, a nápolyi, magáról elnevezett10 Diego Vitaglianótól. A negyedik a San Bonifacio-i I Tigli, az ötödik a nápolyi Francesco & Salvatore Salvo lett.

A 10-es listára felfért a római Seu Pizza Illuminati, a nápolyi La Notizia 94, a fővárosi 180 g Pizzeria Romana, a milánói Dry pizzeria Milan, és az új casertai klub, a Cambia-Menti is.

Idén az útmutató több mint 500 pizzériát tartalmaz különböző kategóriákban, köztük a Top Pizzériák Olaszország 50 legjobb pizzériájával, de van Pizza útközben lista is – az elviteles pizzaszeletekre.

olasz pizza

Fotó: Anastasiia Chepinska / unsplash

A Benemerito della Pizza díjat három pizzaséfnek ítélték oda. Az elismerést a pizzaművészet három olyan mestere kapta, akik a 2000-es évek eleje óta megváltoztatták a pizza történetét: Enzo Coccia, Simone Padoan és Gabriele Bonci.

A 100 legjobb pizzéria között a déli Campania régió büszkélkedhetett a legtöbbel: 30 pizzériájuk került a listára. A második helyen Lazio áll 13 címmel, majd Lombardia következik 12-vel. Őket követi Toszkána (10), Puglia és Veneto (5), Piemont és Szardínia (4) és Szicília (3).

Idén különböző különdíjakat is kiosztottak a versenyben, ezekből is kigyűjtöttünk párat:

  • a 2022-es év fiatal pizzaiolója − Davide Ruotolo a Palazzo Petrucciból (Nápoly)
  • a 2022-es év új pizzériája − Modus (Milánó)
  • a 2022-es év teljesítménye − Denis (Milánó)
  • a 2022-es év pizzája − "Recensione Negativa" a di Ciccio Vitiellótól (Caserta)
  • legjobb borlap 2022 − Pizzeria Da Lioniello (Succivo, CE)
  • legjobb kiszolgálás 2022 − Officine del Cibo (Sarzana, SP)

Nyugodtan válassz a fentiek közül ha finom nyúlós sajtos, ropogós szeletekre vágysz, Olaszország bármely területén jársz is, biztosan nem fogsz csalódni.


A figyelmetekbe ajánljuk