A fővárosunkban már két étteremmel jelen lévő Dani García sztárséfet Mautner Zsófi kalauzolta körbe a Fény Utcai Piac termelői között a BiBo Budapest nyitásának alkalmából. A magyar helyi termelők alapanyagai és ízei mély benyomást tettek a Michelin-csillagos séfre, aki legújabb fogását is a piacon szerzett élményei hatására alkotta meg. A Bibo Lángos a séf budapesti éttermének étlapjára is felkerült, most bárki megkóstolhatja.
Dani García nyitott a különböző kultúrák ízeire, hiszen a BiBo étterem márkájának koncepciója is a nemzetközi, valamint a helyi ízek találkozására épül. Kreatív alkotóként tudatosan lépett ki a rangos díjak kínálta csillogásból, hogy visszatérhessen hivatása gyökereihez. A séf számára az inspiráció a legautentikusabb helyszíneken rejlik, ahol a termelőkkel és történeteikkel is megismerkedhet. Egy kreatív séf számára egy piac olyan, mint egy könyvtár: az emberekkel folytatott beszélgetések, a megannyi történet, hatás és inger ösztönzi a kreatív fantáziát, és utat nyit meglepő ízpárosításokhoz.
Dani García és Mautner Zsófi a Fény Utcai Piacon
BiBo Budapest
A spanyol séfet már korábban magával ragadták a magyar konyha legendás alapanyagai, így nem meglepő, hogy új budapesti éttermének, a lenyűgöző panorámával rendelkező BiBo Budapestnek a konyhája is ötvözi a spanyol és magyar ízeket. Az étterem kínálatában olyan különleges fogások születtek, mint a GULYÁS CROQUETTE, a fürjtojással kínált KOLBÁSZ BRIOCHE®, vagy Patrícius Tokaji Aszú szósszal tálalt SPICCES GALUSKA. García gasztronómiai utazása most tovább folytatódott: idegenvezetője Mautner Zsófi, aki a Fény Utcai Piac termelőinek szezonális kínálatán kalauzolta keresztül a séfet egy nyüzsgő szombati piacnapon.
Ez is érdekelhet! Világsztárok vacsoráztak a BiBo Budapestben
Lenyűgözték a magyar ízek
Nagyon pozitív benyomást tett rám a piac, amelyet meglátogattunk. Különösen tetszett, hogy rengeteg helyi, kizárólag Magyarországon elérhető terméket fedezhettem fel, és olyan különleges emberekkel találkozhattam, akikből sugárzott, hogy tényleg kötődnek ahhoz a földhöz, amelyen gazdálkodnak. Azt hiszem ezért éreztem otthon magam köztük – még akkor is, ha egy pillanatra olyan volt, mintha egy másik bolygóra érkeztem volna. Számomra egy országot leginkább az határoz meg, hogy milyen termékei és piacai vannak, és amit Budapesten láttam, az emberek lelke, a kézművesség színvonala, igazán lenyűgözött
– emelte ki tapasztalatait a látogatásról Dani García séf.
BIBO Lángos
BiBo Budapest
Aki gasztronómiával foglalkozik, annak Dani García neve fogalom, számomra is az – ezért nagyon boldog voltam, hogy én kalauzolhattam őt egy szombati piacnapon. Szerettem volna megmutatni neki, hogy a magyar konyha sokkal több a gulyásnál, és hogy milyen gazdag kulináris örökséggel rendelkezünk”
– mesélte Mautner Zsófi, aki immár 20 éve tölt be meghatározó szerepet a magyar gasztronómiában.
Fontos szempont volt, hogy a helyi termelőkkel is találkozzon, például a Bálintkert alapítóival, akik csodás biozöldségeket termelnek, vagy Galló Jánossal, aki Kiskunfélegyházáról hozza a topminőségű túróját és tejföljét. Nem maradhattak ki a piaci kóstolások evőhelyei sem: odavolt az erdélyi vineta letisztult ízéért, és még Bíró Lajos éppen fővő karcagi birkapörköltjét is meg tudta kóstolni. Lenyűgözte a magyar mangalicasonka a frissen reszelt tormával, a vékonyra szeletelt, füstölt marhanyelvről pedig úgy nyilatkozott, hogy ilyen finomat még nem evett máshol.
Így született meg a Bibo Lángos
A piactúra zárásaként Dani García egy asztalon kóstolta össze a legizgalmasabbnak ítélt ínyencfalatokat, amelyek annyira megihlették, hogy egy új fogást dolgozott ki a budapesti BiBo számára.
A lángos már a legelső látogatásom alkalmával lenyűgözött – az egész elképzelés nagyon hasonlít a muntanarához, ami kvázi a pizza egy rokona: egy olajban sült tésztáról van szó. A Fény Utcai Piac egyik árusánál lángost kóstoltunk, a másik oldalról mangalica sonkákat és felvágottakat. Végül nem volt nehéz megtalálni a szinergiákat az egyik és a másik között – a savanyúságokkal és háztáji tejtermékekkel együtt egyszerűen összeraktuk mindazt, amiből inspirációt merítve megalkottunk egy fogást a BiBo Budapest számára. A BiBo nemzetközi konyhát visz, egy brasserie, de nagyon fontos számunkra, hogy minden étterem, ahol jelen vagyunk, a helyi termékeken keresztül a saját identitásával is rendelkezzen
nyilatkozta a séf a BIBO LÁNGOS elnevezésű fogásának születéséről.
Dani tolmácsolásában a 00-ás olasz semolina lisztből, 48 órán át fermentált és olajban sült olasz pizzatészta, a montanara hideg formában érkezik, gazdag magyaros ízvilággal. A krémes házi tejföl és torma alapját füstölt mangalica combsonka és mustár egészíti ki, amelyet a csemegeuborka és a kapor tovább gazdagít. Az így létrejött harmonikus ízvilág egy tányéron tiszteleg a Fény Utcai Piac elhivatott termelői és az általuk nyújtott felejthetetlen gasztronómiai élmény előtt.