növényi tej, mandula tej, vegán tej, tej
Ahhoz, hogy egy növény a tejhez hasonlítson jó pár procedúrán át kell esnie. Áztatás, préselés, lecsepegtetés, őrlés vagy esetlegesen szárítás, amit különféle vitaminokkal dúsítanak, legvégül pedig ízesítik és vízzel hígítják. Az eredmény pedig a megszámlálhatatlan mennyiségű vegán termék a polcokon. De mégis melyik a legjobb neked?

Ha betérsz egy üzletbe és tejet szeretnél venni, manapság jóval többfajtával találkozhatsz, mint 20 évvel ezelőtt. Rengeteg termék közül válogathatunk. Vannak az állati eredetű tejek és természetesen az ennek szöges ellentétei, a vegán tejek.

De mégis a különféle tejeknek milyen hatása lehet? Elemezzük a legnépszerűbbeket, amik nem más, mint a hagyományos tej, a zabtej, a szójatej és a mandulatej.

Egy 250 ml-es pohár tehéntej 8 gramm fehérjét, 12 gramm szénhidrátot és 2–8 gramm zsírt tartalmaz, attól függően, hogy zsíros vagy csökkentett zsírtartalmú tejről van szó. Ez a 250 ml fedezi egy átlag felnőtt fehérjebevitelének a 15%-át, a szén-hidrát bevitelének a 10%-át és a zsír bevitelnek 2-15 %-át.

A legtöbb növényi tej azonban kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a sima tej. Emellett a zsírtartalmuk is alacsonyabb, és több bennük az úgynevezett „jó zsírnak". De, hogy ne csak a vegán termékek legyenek dicsérve, a hagyományos tejben található egészséges tápanyagok, mint a D-vitamin és a kalcium a legtöbb növényi tejben nem fordulnak elő természetesen.

Zabtej

Ha jobban megnézzük növényi tejeinket, a mandula és a zab egyaránt alacsony fehérjetartalmú a tejtermékekhez képest. De míg a mandulatejben van a legkevesebb tápanyag a négy közül, a zabtej tele van béta-glükánokkal, egészséges rostokkal. A béta-glükán egy kevésbé ismert táplálékkiegészítő, de hatása elképesztően pozitív az emberi testre. Használata már a gyógyászatban is egyre népszerűbb, hiszen erősíti az immunrendszer működését, emellett hasznos lehet a magas koleszterinszint, cukorbetegség, fertőzések és daganatos betegségek esetében is.Tehát a zabtej, sok növényi tejhez képest több szénhidrátot tartalmaz – néha annyit, mint a tej, ám ennek ellenére igazi vitaminbomba.

Szójatej

A szója tejben ugyanannyi fehérje van, mint a tehéntejben, emellett nagyszerű káliumforrás is. A szójabab izoflavont tartalmaz, amelyről az emberek azt gondolták, hogy az ösztrogén működését utánozva hormonális egyensúlyhiányt válthat ki a szervezetből. Sokáig rémhírek terjengtek arról, hogy a szója valóban képes elnyomni a tesztoszteron termelését egy férfinak és rohamosan megemeli az ösztrogénszintet. Jó hír, hogy bizonyos mértékig teljesen ártalmatlan. Amennyiben 70 grammnál kevesebb szóját fogyasztanak a férfiak, vagy 20 milligrammnál kevesebb izoflavonokat naponta, akkor nem lesz semmi probléma.

Melyik a legjobb?

Az egyéni körülmények sokban megváltoztathatják a választást. A laktóz-intoleráns embereknél egyértelműen a növényi tejek élveznek előnyt. Le kell mondaniuk a mandulatejről és a mogyoró tejről azoknak, akik a diófélékre allergiásak. Azok számára, akiknek nincs lehetőségük kialakítaniuk egy széles és változatos étrendet és nincs semmi féle betegségük, azoknak az állati eredetű tej lehet a leghatékonyabb módja ezen tápanyagok megszerzésének.

De melyik jó a bolygónknak? Melyik használja a legkevesebb erőforrást és termeli a legkevesebb szennyezést?

Csaknem négy négyzetkilométer szükséges egyetlen egy pohár tehéntej előállításához, egy olyan föld, melynek használatához az erdőirtást és az élőhelyek pusztítása szükséges. Az ilyen területek nagy részén tehenek élnek, más részeken pedig a és a takarmányukat termesztik. Sok tehén szójababot és zabot fogyaszt. Sokkal kevesebb területre van szükség olyan zab vagy szójabab termesztéséhez, amiből tej készült, mint ahhoz, amit a tehenek megesznek . A mandulatejnek hasonló földigénye. rendelkezik. De ahol ez a föld is számít - a szójabab farmok az erdőirtás fő mozgatórugói, míg a zab- és mandulafarmok nem.

A figyelmetekbe ajánljuk