tej milk tej és keksz

Ha a bevásárlás közben körülnézünk, elképesztő mennyiségű tejfélét találunk a polcokon.


Ezek az alternatívák a tejallergiás embereknek kifejezetten jó lehetőségeket kínálnak, de azoknak is tökéletes választás lehet, akik etikai vagy más személyes preferenciák miatt választják ezeket a tejféléket. A tehéntejekhez képest ezek általában kevesebb telített zsírsavakat és energiát tartalmaznak, de protein- (kivéve a szója) és (hacsak nem dúsítják) kalciumtartalmuk sem túl magas. Néhányuk ráadásul igen magas hozzáadott cukorral rendelkezik.

Tehát arra nehezen tudunk válaszolni melyik a jófajta tej. A tehéntejek magas tápanyag tartalommal bírnak, habár a szója táplálkozási szempontból jó helyettesítő. Azt is fontos kiemelni, hogy ezek az alternatívák csak tejpótlók, hiszen valójában nem állati eredetűek.

oat milk mandula tej

Unsplash/Brittany Bendabout

Az állati eredetű tejek – tehát nem csak a tehén-, de a kecske vagy juhtejek – alapvető tápanyagokat tartalmaznak, kalciumban, proteinben, vitaminokban gazdagok. B12 vitamint, A vitamint, D vitamint, riboflamint (B2), cinket, foszfort és jódot is tartalmaznak. A mennyisége és minősége is magas a tehéntej proteintartalmának, mind a kilenc alapvető aminosavat tartalmazó tejsavóval és kazeinnel rendelkezik. A tej ráadásul fontos szerephez jut a csontok erősségénél is, nagyon fon és gazdag forrása az étrendünket kiegészítő kalciumnak.

A kutatások azt próbáljak feltárni, hogy a testünk a kalcium felszívásához és felhasználásához a legjobban felszívódó forrás-e a hagyományos tej és annak származékai vagy más alternatív megoldások is jók ehhez.

A szójatej kifejezetten hatékony tejmentes alternatíva lehet, mivel a szója kifejezetten tápanyagdús választás (bár egyesek érzékenyek lehetnek a szójára). Őrölt szójababból vagy szójafehérje porból, vízből és növényi olajokból készül, és általában vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják, köztük a leggyakoribb dúsítás a kalcium tartalomra vonatkozik.

Az alternatív tejekről részletesebben a sciencealert cikkében olvashatsz.

A figyelmetekbe ajánljuk