Húsvét közeledtével vágyhatunk egy finom kalácsra, akkor is, ha a veganizmus mellett tettük le a voksunk. Mutatjuk a megoldást!


Nemrég írtunk arról, hogy milyen vegán ételek kerülhetnek a húsvéti asztalra. A kalács kihagyhatatlan összetevője az ünnepnek, így összeszedtünk néhány vegán kalácsreceptet is.

Csíkos cirmos kalács

A Csíkos cirmos kalácsot tudatos metropolita blogger vegán konyhájából hoztuk. A következő összetevőkre lesz szükségünk hozzá:

  • 3 közepes krumpli
  • 1kg liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 1 dl növényi tej + egy kevés cukor
  • 1 kocka (250g) tejmentes margarin olvasztva
  • 1 kiskanál só
  • 3-4 ek cukor

Kakaós massza:

  • 4 ek holland kakaó
  • 2 kanál cukor
  • 1 dl olaj

Elkészítés

A krumplit először felkockázzuk és megfőzzük. Amikor megfőtt, krumplinyomóval áttörjük őket, majd hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, az élesztőt felfuttatjuk a cukros növényi tejben.

Az összetevőket (a kakaón kívül) ezután szépen összedolgozzuk. Ha még vesz fel folyadékot, annyi növényi tejet adjunk hozzá, hogy összeálljon. Ezután hagyjuk megkelni.

Ha megkelt, kettévágjuk és az egyik feléhez kikeverjük a kakaós masszát. Ezt addig adagoljuk hozzá, amíg szép színt nem kap.

Ebből az adagból 2 szép kalács lesz, úgyhogy érdemes két részre osztani. Először a fehér részt nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd a kakaósat. Ezt rányújtjuk a fehér tetejére, majd feltekerjük. A feltekert kalácsot növényi tejjel kenjük meg és kelesztjük még egy keveset.

Közepes hőfokon ezután tegyük sütőbe a kalácsot körülbelül 30 percre.

Csíkos kalács karobporral

A különleges, karobporos fonottkalács recept VegaLife tulajdonát képezi.

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg növényi tej
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 0.5 dkg só
  • 8-10 dkg gyümölcscukor/ nyírfacukor
  • 3 dkg őrölt lenmag (elhagyható)
  • kakaó vagy karobpor
  • víz
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

A kenyérsütő üstjébe morzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk kb. 1 evőkanál édesítő szert, ezután ráöntjük a kézmeleg növényi tejet. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Közben előkészítjük a többi hozzávalót. Amikor feloldódott az élesztő, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, kivéve a karobport.

Ezt beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő program segítségével a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, kivesszük, elfelezzük és az egyik felét még visszatesszük. Szórunk hozzá kakaót vagy karobport, valamint egy kevés édesítő szert.

A karobos vagy kakaós tésztát is a kenyérsütővel keverjük össze. Közben a fehér tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk. Amikor elkészült a karobporos vagy kakaós tészta, először a kezünkkel lapítjuk ki, majd a fehérre helyezve a sodrófa segítségével.

Amikor már fedi egymást a két réteg, felcsavarjuk őket, sütőpapírral bélelt formába tesszük, sütés előtt kelesztjük még 20-30 percet, majd megkenjük egy kevés vízzel vagy növényi tejjel. 35 perc alatt előre felmelegített sütőben (180 Celsius-fokon) készre sütjük. Tűpróbával ellenőrzünk. Akkor sült meg, ha a tészta nem ragad a tűre, késhegyre.

Megvárjuk, míg kicsit kihűl és megszikkad a kalács a formában. Csak ezt követően szedjük ki.

Kalács alaprecept

Zizi konyhájából származik ez a mindenmentes kalács alaprecept. Hozzávalók:

  • 450 g tönköly fehérliszt + egy kevés a gyúráshoz, formázáshoz
  • 40 g kókuszzsír
  • 25 g friss élesztő vagy 9 g szárított élesztő
  • 80 g nádcukor
  • 170 ml rizstej
  • csipet só

Elkészítés

A hozzávalókat tegyük szobahőmérsékletű helyre egy órával a kezdés előtt. A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra.

Az élesztőt ezután keverjük el 50 ml langyos tejjel. Szitáljuk át a lisztet a sóval és a cukorral, ebbe jön bele az élesztős tej. Ezt keverjük össze és hagyjuk állni 10-15 percig. Öntsük hozzá ezekhez a maradék langyos tejet és az olvasztott kókuszzsírt. Ezután gyúrjuk össze. Akkor jó, ha nyúlós, de nem ragadós tésztát kapunk. Meleg helyen, letakarva egy órát kelesztjük.

Ezek után a tésztát egy gyúrólapra borítjuk, három egyenlő részre osztjuk. Ezeket egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat összefonjuk és kókuszzsírral kikent tepsibe rakjuk, majd fél órát pihentetjük. Végül rizstejjel megkenjük a tetejét, majd az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Vegán csokis babka

Annie blogjáról hoztuk ezt az utolsó, ízletes, csokoládés babkát. Hozzávalók:

  • 500 g liszt (ennek valahány százaléka lehet teljes kiőrlésű)
  • 1 csomag szárított élesztő/ friss élesztő
  • 300 ml növényi tej (mandula/szója)
  • 70 g cukor (nádcukor/kókuszvirágcukor)
  • 50 g vegán vaj/margarin
  • csipet só
  • 1 tk fahéj
  • kis étolaj

Töltelék:

  • 50 g vegán vaj/margarin
  • 150 g étcsokoládé
  • 4 ek étolaj
  • egy késhegynyi fahéj
  • 30 g nádcukor
  • 30 g sima cukor
  • 15 g holland kakópor

Elkészítés

Először a tésztához a tejet és a vajat melegítsük kézmelegre, majd keverjük el bennük a cukrot. A többi hozzávalót ezután az olaj kivételével keverjük el egy tálban, ehhez jön hozzá a tejes keverék.

Ezt gyúrjuk össze és dagasszuk fél órát, amíg fényes nem lesz a tésztánk. Ehhez tegyük a masszát egy kilisztezett tálba és kenjük meg olajjal.

Közben készítsük el a tölteléket vízgőz felett. Melegítsük fel a csokit és a többi hozzávalót, keverjük ezeket össze. Hagyjuk hűlni a tölteléket.

A megkent tésztát nyomkodjuk át, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra. Ha kicsi a forma, kettéoszthatjuk a tésztát. A téglalapot kenjük meg a töltelékkel, majd vágjuk ketté. Ezt a két szárat egymás felé nézve fonjuk össze.

Helyezzük a babkát egy kivajazott tálba vagy tepsibe és kelesszük fél órán át. Ezután 170 Celsius-fokon süssük 30 percig.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk