Aki egészségesen táplálkozik, húsvétkor sem szeretne másképp tenni. Négy vegán receptet szedtünk össze nekik az ünnep közeledtével.


A következő receptek biztosítják vegán, egészséges étkezésünket az ünnepek alatt is.

Mazsolás cipó recept

Ez a recept Zizi konyhájából való. A következő hozzávalókra lesz szükségünk hozzá:

  • 900 g tönköly fehérliszt/ teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölyliszt
  • 150 g kókuszvirágcukor
  • 80 g kókuszzsír vagy Alsan margarin
  • 340 ml rizstej/szójatej/mandulatej/zabtej
  • 2 csomag szárított élesztő
  • csipet só
  • mazsola

Elkészítés

A hozzávalókat az elkészítés előtt egy órával tegyük szobahőmérsékletű helyre. A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra.

Ezután keverjük el az élesztőt 160 ml langyos rizstejjel és hagyjuk felfutni. Amíg felfut, egy tálba szitáljuk bele a lisztet és adjuk hozzá a sót, kókuszvirágcukrot és a mazsolát. Ezeket alaposan keverjük össze. A margarint vagy kókuszzsírt olvasszuk fel és alaposan keverjük össze a maradék langyos rizstejjel.

Ezután öntsük a felfuttatott élesztőt, valamint a margarinos rizstejet a lisztes keverékhez. Ezt jól keverjük össze fakanállal, majd kézzel dagasszuk egy nagy cipóvá. Az a jó, ha nyúlós, de nem ragadós tésztát kapunk, a tészta elválik a táltól és szép fényes lesz. A tálat fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen kelesszük 40 percet.

Ezalatt egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A megkelt tésztát helyezzük gyúródeszkára és osszuk 16 részre. Formázzunk zsemléket, kis cipókat ezekből és tegyük őket a tepsire. Konyharuhával letakarva további 20 percig pihentessük így őket.

Végül kenjük meg a tetejüket rizstejjel és mehetnek a sütőbe 30-35 percre, amíg aranybarnára sülnek.

Vegán töltött káposzta

A töltött káposzta sokszor kerül az ünnepi asztalra. A vegán blog receptjével húsvétra egészségesebben is elkészíthetjük magunknak. Hozzávalók:

  • 10-15 db savanyított káposztalevél vagy egy fej káposzta
  • 3 konzerv vörösbab lecsepegtetve vagy 4,5 bögre főtt bab összetörve
  • 700 g főtt rizs (kerekszemű)
  • 1 db padlizsán meghámozva, apró kockákra vágva, bepácolva sóval és folyékony füsttel egy éjszakára (ettől lesz füstös ízű a káposzta)
  • 2 fej hagyma apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma összenyomva
  • 1-1,5 kg savanyúkáposzta leszűrve
  • 4-5 darab babérlevél
  • só, bors, füstölt pirospaprika, őrölt kömény
  • néhány evőkanál paradicsompaszta
  • 1 kiskanál tahini (elhagyható)

Elkészítés

Kevés vízen vagy tahinin (opcionális) kezdjük el párolni a padlizsán kockákat egy serpenyőben, ehhez tegyük hozzá az összevágott hagymát, fokhagymát és süssük át ezzel is. Öntsünk alá pici vizet, fedjük le és pároljuk meg. Amikor mindez megpuhult, tegyük félre.

Egy tálban keverjük össze a krumplitörővel összetört babot, főtt rizst, fűszereket (kivéve a babérlevelet) és a hagymás padlizsánkockákat. Ez lesz a töltelék.

A káposztaleveleket mossuk meg, ha nem szeretjük túl savanyúan őket. Vágjunk le az erekből, ahol túl vastagok.

Ezután egy lábos aljába tegyük bele a savanyúkáposzta felét, helyezzünk rá 2-3 db babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kevés pirospaprikát, majd keverjük össze ezeket. A batyukészítés most következik: egy evőkanál töltelék jön egy káposztalevél közepébe, ennek tekerjük fel és gyűrjük be mindkét végét. A megtöltött káposztákat tegyük szorosan egymás mellé, majd egymás felé, közéjük jönnek a babérlevelek.

A lábos tetejére jön a maradék savanyúkáposzta. Ezt szórjuk meg köménnyel, borssal, paprikával, tegyünk rá néhány babérlevelet. Ennek a tetejére jön a paradicsompaszta. Az egészet öntsük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Lassú tűzön főzzük a töltött káposztát 1-1.5 órán keresztül, közben ne keverjük, csak rázogassuk. A végén tálaljuk vegán tejföllel.

Amennyiben nem savanyított leveleket használunk, a káposztát egy nagy késsel át kell szúrnunk a torzsánál, ezt húsvillára kell tűzni és egy edénybe helyezni, amiben sós vizet forraltunk. Forráskor helyezzük bele, majd 3-4 percig főzzük, amikor ez letelt, óvatosan emeljük ki a húsvillával egy tálcára és fejtsük le a leveleit. Akkor jó, ha könnyen lejönnek róla a levelek. Ha nem savanyított káposztát használunk, elkészítés közben bátrabban sózhatjuk az ételt.

Vegán kókuszkocka

A Mindmegette receptgyűjteményéből származik ez a kókuszkocka, melyet vegánok is elkészíthetnek húsvétkor. Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy búzaliszt
  • 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 18 dkg teljes értékű nádcukor
  • vanília
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 4 dl mandulatej vagy rizstej
  • 1/2 db citrom héja

Máz

  • 10 ek kakaó
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg nádporcukor
  • 3 dl mandulatej vagy rizstej
  • 25 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

Összekeverjük a tészta száraz hozzávalóit, vagyis a kétféle lisztet a sütőporral és a nádcukorral, ehhez hozzáadjuk a vaníliát, kókuszzsírt és a mandulatejet, valamint a citrom reszelt héját. Ezeket lágy mozdulatokkal óvatosan összekeverjük.

Ezután kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, beleöntjük a masszát. 180 Celsius-fokon 30 perc alatt készre sütjük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk.

A csokoládés máz hozzávalóit egy edénybe öntjük és felforraljuk. A forró csokoládéba villával mártogatjuk bele a kockákat, ezután pedig kókuszreszelékbe forgatjuk őket. Kevés hűtés után tálalhatjuk is az ízletes kókuszkockákat!

Vegán gulyásleves

Nemcsak töltött káposztát, hanem gulyáslevest is készíthetünk vegán módra. Megfelelő fogás lehet a Streetkitchen gulyáslevese. Eisler Zsolt receptjét mutatjuk. Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma (nagyobb)
  • 50 ml olaj
  • 2 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 - 2 szál répa (mérettől függően)
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 - 3 evőkanál darált paprika
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 0.25 tk bors
  • ½ tk őrölt kömény
  • 2 tk mustár
  • 5 db krumpli (közepes)
  • 400 g szejtán

Elkészítés

A vegán gulyásleves elkészítéséhez először is apró kockákra vágjuk a hagymát, majd elkezdjük pirítani a forró olajon. Ehhez jön a babérlevél, a zúzott fokhagyma, az apró, kb. 0,5 x 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom. Ezeket 1-2 percig pirítjuk. A hagymás alapot felöntjük körülbelül 200 ml vízzel, és addig főzzük, amíg szinte teljesen el nem párolog.

Ezt megismételjük még kétszer-háromszor, annak érdekében, hogy minél jobban szétfőjenek a zöldségek. Erre azért van szükség, hogy húsmentesen is egy testes, sűrű levest kapjunk.

Miután az utolsó felöntésnél is elfőtte a levét, hozzáadjuk a kis kockákra (kb. 0,5 x 05 cm-es) vágott répát és fehérrépát, majd hozzákeverjük a darált paprikát is. Ezt felöntjük 2-2,5 l vízzel. Amikor mindez felforrt, megszórjuk pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, és belekeverjük a mustárt is. Öt perc főzés után beletesszük a szintén kis kockákra vágott burgonyát is. Ezt később helyezzük bele, mint a répát és fehérrépát, mert így puhulnak meg egyszerre a zöldségek.

Amikor minden zöldség megpuhult, beletesszük a levesbe a 1 x 1 cm-es kockákra vágott szejtánt is. Ezt már nem is kell főzni, mivel a szejtán hőkezelve van. Épp csak át kell melegítenünk és már tálalhatunk is.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


Friss

Gondolkodásunkat részben anyanyelvünk irányítja – elmondjuk, miért!

Hiába beszélünk egy-egy nyelven szinte tökéletesen, a félreértések még így is rendszeresek lehetnek. Mitől lehet ez?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk