hummusz, csicseriborsókrém

Pofonegyszerű hummusz recept, ami finomabb, mint a boltban kapható

Hummusz egy közel-keleti krém, amely főtt, pépesített csicseriborsóból készül tahinivel, citromlével és fokhagymával ízesítve. Neve arab eredetű, s nem meglepő módon csicseriborsót jelent.


Eredete

Bár a Közel-Kelet különböző részein több különböző elmélet és állítás létezik a hummusz eredetéről, a bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a legelső hummusz megalkotásának helyét és idejét. Alapvető összetevőit – csicseriborsót, szezámot, citromot és fokhagymát – évszázadokon keresztül kombinálták és fogyasztották Egyiptomban és a környező országokban. Bár a regionális népek széles körben fogyasztották a csicseriborsót, és gyakran főzték pörköltekbe, a tahinivel hidegen fogyasztott pürésített csicseriborsó nem jelenik meg az Abbászidák kora előtti Egyiptomban.

A ma ismert hummuszra emlékeztető étel legkorábbi írásos receptjei a 13. században Kairóban írt szakácskönyvekben találhatók. Napjainkban, pláne az elmúlt években pedig rendkívül népszerű lett. Az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csicseriborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db citrom
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 ek tahini

Elkészítése:

A csicseriborsó konzervet kibontjuk és egy edénybe öntjük a lével együtt, majd felforraljuk. Ezután felaprítjuk a fokhagymát, valamint kifacsarjuk a citromok levét. Amikor a csicseriborsó már forr, lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, a levét pedig félretesszük.
A csicseriborsót a fokhagymával krémesre turmixoljuk, utána pedig hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat és a tahinit is. Ízlés szerint fűszerezzük. Ezután a félretett főzőléből hozzáöntünk annyit, hogy kissé hígabb legyen a krém, hiszen összefog állni. Ezután körülbelül két órára tegyük a hűtőbe pihenni. Amennyiben letelt az idő szedjük ki egy tányérra és egy kis mélyedést nyomjunk a közepébe, végül pedig kis olívaolajat öntsünk rá.

(mindmegette)


A figyelmetekbe ajánljuk