vegan hamburger

Íme, egy ízletes vegán hamburger recept

Thomasina Miers falafel hamburgerének receptje fetás tzatzikivel készül.



Ez a falafel hamburger recept teljesen vegán, megfelel az egészséges életmód hívőinek.

Falafel hamburgerek feta tzatzikivel

A recept elkészítése előtt érdemes egy éjszakán át beáztatni a csicseriborsót, amennyiben nem konzervet használunk.

Hozzávalók (4 főre)

Falafel

  • 1 kis vöröshagyma
  • 3 fokhagymagerezd
  • 1 kis csokor petrezselyem, (ebből egy marék a tzatzikiba megy)
  • 1 kis csokor kapor (ebből egy kevés szintén a tzatzikihez szükséges)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 200 g szárított csicseriborsó, egy éjszakán át hideg vízben áztatva/ 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 2½ evőkanál teljes kiőrlésű vagy sima liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • Növényi olaj a sütéshez

A tzatziki szósz

  • 300 g görög joghurt
  • 1 fokhagymagerezd, hámozva és összetörve
  • fél citrom leve
  • 60 g feta összetörve

Tálalás

  • 4 hamburger zsemle
  • Pácolt chili, szeletelve
  • 1 teáskanál savanyúságlé a tzatzikihez
  • Néhány szelet uborka
  • Néhány marék saláta levél

Elkészítés

Tegyük a hagymát, fokhagymát, fűszereket egy konyhai robotgépbe, és vágjuk össze őket durvára. Ezután csepegtessük le a csicseriborsót, majd háromnegyed teáskanál sóval adjuk hozzá az aprítógéphez és zúzzuk össze a fűszerekkel és hagymával.

Ezt tegyük át egy tálba, keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. A keveréknek össze kell állnia, amikor kiveszünk belőle egy marékkal. Amennyiben ez nem sikerül, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Ezt a masszát legalább egy óráig érdemes a hűtőbe tenni.

Közben készítsük el a tzatzikit. A maradék fűszereket vágjuk apróra, majd keverjük a joghurtba őket a fokhagymával, a citrommal és a fetával. Keverjünk hozzá egy teáskanálnyi savanyúságlét. A végén fűszerezhetjük még ízlés szerint.

Öntsünk kevés olajat egy nagy serpenyőbe és hevítsük fel. Formáljunk a falafel masszából 8-10 cm átmérőjű, 2 cm vastag pogácsákat. Amikor felhevült az olaj, süssük meg rajta a pogácsákat, mindkét oldalukat 1-2 percig sütve. Ha már aranybarnák, tegyük át őket egy konyhai papírral bélelt tányérra.

Pirítsuk meg a zsemléket, majd kenjük meg őket bőségesen tzatzikivel. Erre jön a falafel, a chili, az uborkaszeletek és a saláta. Fogyasszuk a hamburgert frissen.

(Forrás: Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk