Hozzávalók:
- 3 fokhagyma
- 3 közepes nagyságú hagyma
- 4 ek olívaolaj
- 600 g spenótlevél
- 2-3 ek víz
- ízlés szerint só és bors
- csipetnyi szerecsendió
Besamel mártáshoz:
- 50 g vaj
- 50 g búzaliszt
- 500 ml tej
- 500 ml zöldségleves
- só
- frissen őrölt bors
- kevés reszelt szerecsendió
Ezen kívül még szükségünk lesz:
- 300 g kecskesajtra
- 225 g előfőzés nélküli lasagne lapra
- 100 g reszelt sajtra
Elkészítése: a fokhagymát és a hagymát letisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A serpenyőben felforrósított olívaolajban mindkettőt üvegesre pároljuk, majd felengedés nélkül hozzá adjuk a spenótot és kis vizet. A spenótot fedő alatt, alacsony hőfokon felengedjük, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A besamelhez a vajat edényben felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, keverés közben világosbarnára hevítjük. Ezt követően hozzáöntjük és kézi habverővel belekeverjük a tejet és a levest, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen. Keverés közben felforraljuk, alacsony hőfokon 5 percig főzzük. Sóval, borssal és szintén szerecsendióval fűszerezzük.
A kecskesajtot szétmorzsoljuk. A besamelből egy keveset szögletes tűzálló formába töltünk, először lasagne-lapokat, utána spenótot, sajtot és besamelt öntünk rá. Ugyanebben a sorrendben nagyjából négy lasagne réteget készítünk, tetejére pedig a maradék besamel kerül.
A lasagne-t megszórjuk sajjtal, majd sütőbe tesszük. Légkeveréses sütőben 180 fokon sütjük (előmelegítve) 35 percig.
Forrás:Dr. Oetker – Tészták