Olaszos ízek a konyhában: autentikus lasagne recept

Olaszos ízek a konyhában: autentikus lasagne recept

A lasagne készítése több száz éves múlttal rendelkezik, ugyanis a középkori Firenzében a foglalkozások között sorolják fel: „arte dei cuochi e dei lasagnari", azaz szakácsok és lasagne-készítők. Az isteni rakott tésztaétel pedig milliók kedvence, amit mi is könnyedén elkészíthetünk.


Hozzávalók:

Tészta rétegekhez:

  • 250 g száraz lasagne tészta
Raguhoz:
  • 500 g darált marhahús
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 sárgarépa, apró kockákra vágva
  • 2 szár zeller, apró kockákra vágva
  • 800 g konzerv paradicsom (egész vagy aprított)
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál cukor
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

Besamel mártáshoz:

  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 600 ml tej
  • só, fehér bors és szerecsendió ízlés szerint
  • 150 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

  • Kezdjük a húsraguval. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Pároljuk üvegesre.
  • Adjuk hozzá a darált marhahúst, és pirítsuk meg, amíg teljesen el nem készül.
  • Öntsük hozzá a konzerv paradicsomot, majd a paradicsompürét is. Ezután szórjuk bele a cukrot, sót, borsot, oregánót és bazsalikomot. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és hagyjuk rotyogni körülbelül 20-30 percig. Időnként keverjük meg. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl sűrű.
  • Eközben főzzük meg a lasagne tésztát sós vízben, de csak annyira, hogy még ne legyen teljesen puha. Hiszen a tészta a sütés során is tovább fő majd.
  • Jöhet a besamel mártás! Egy közepes serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon, majd keverjük hozzá a lisztet. Kevergessük folyamatosan, amíg a liszt kissé sárgás színt kap, de ne hagyjuk megégni.
  • Lassan öntsük hozzá a tejet, folyamatosan keverve, hogy ne legyenek csomók. Főzzük 5-10 percig, amíg a mártás besűrűsödik. Adjunk hozzá sót, fehér borsot és szerecsendiót ízlés szerint. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a reszelt parmezán sajtot.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • Most jöhet a rétegezés. A tepsibe tegyünk kis mennyiségű húsragut, majd fedjük le tésztával. Erre jöhet egy réteg besamel mártás, majd ismét húsragu. Ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.
  • A tetejét szórjuk meg bőven reszelt parmezán sajttal.
  • Sütőben süssük 25-30 percig, amíg a tészta megpuhul, a teteje aranybarnára sül, és az egész étel szépen összeáll.
  • Hagyjuk pihenni 10-15 percig, mielőtt szeletelnénk és tálalnánk. A lasagne így jobban összeáll, és könnyebben szeletelhető.

A figyelmetekbe ajánljuk