darált hús
Shutterstock

Meglepő trükknek köszönhetően lesz sokkal finomabb a bolognai

Esztétikai szempontból a darált hús nem a legcsábítóbb fehérjeforrás, hiszen a főzés során a rózsaszínű, puha anyagból leggyakrabban csak szürkés, száraz húst kapunk de a kinézetén sokat segíthetünk, ha kicsit hagyjuk, hogy a hús szépen megpiruljon, mielőtt apró darabokra törnénk. Azonban még ez sem segít csökkenteni azt a nedvességveszteséget, amit a darált marhahús főzésekor tapasztalunk.

Szerencsére van egy praktikus hozzávaló, amely mindkét problémát megoldja: a nátrium-hidrogén-karbonát, azaz a szódabikarbóna segíthet megpuhítani a darált húst, miközben felgyorsítja a barnulási folyamatot. A trükk minden darált húsos ételre leképezhető, köztük a legnépszerűbbre is – igen, a bolognaira is.

És akkor már itt egy recept is: Egészséges, gyors bolognai recept, melyet könnyen elkészíthetsz házilag

De miért érdemes szódabikarbónát adni a darált húshoz?

A trükk nem újdonság, de sokak figyelmét elkerüli. Nagyjából egy kiló darált húshoz adjunk körülbelül egyharmad teáskanálnyi szódabikarbónát, a húst hagyjuk pihenni 15 percig, majd egy serpenyőben közepesen magas hőfokon süssük meg.

A módszernek köszönhetően a marhahúsdarabok szép barna színűre pirulnak majd, és a folyadékveszteség is minimalizálható a szódabikarbónának köszönhetően. Emellett a hús sokkal puhább is lesz a sokszor előforduló rágós állag helyett.

Shutterstock

És miért működik ez?

A szódabikarbóna megemeli a hús pH-értékét, megakadályozza, hogy a fehérjék túlzottan összekapcsolódjanak (ami miatt általában a víz is kiszorul), így a hús szépen megpuhul, és megakadályozza a folyadékveszteséget.

Minél szárazabb a serpenyő, annál gyorsabban barnul meg az étel, de Lifehacker cikke szerint a lúgos környezet sokkal kedvezőbb az úgynevezett Maillard-reakciónak is – az aminosavak és redukáló cukrok közötti kémiai folyamatnak,, amely a megbarnult ételek megjelenését és ízét adja.

Az arányokat tekintve a darált hús minden 350 grammjára 1/4 teáskanál, a szeletelt hús minden 350 grammjára pedig egy egész teáskanál szódabikarbónát érdemes hozzáadni. Ha vízzel elkeverjük, akkor egyenletesebben oszlik majd el a húsban, de az is elég hatásos, ha magában szórjuk rá.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk