A kenyértésztából készült lepények több országban is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Gyorsan elkészíthetők és rendkívül laktatóak is. Az olaszoknál pizza, nálunk töki pompos, Franciaországban pedig szardellás lepény.
Hozzávalók:
- 25 dkg leveles tészta
- 2 ek paradicsompüré
- 1 kg érett paradicsom
- 1 doboz olajos szardella
- kb. 15 szem kimagozott fekete olajbogyó
- 3 dkg reszelt trappista sajt
- őrölt bors
- 2 csipetnyi morzsolt majoranna
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A tésztát körülbelül 4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 30 cm átmérőjű tortasütőformába tesszük. Ezután a paradicsompürét szétkenjük a tésztán, és erre tesszük rá a meghámozott paradicsomot, majd rászórjuk haldarabokat és az olajbogyót.
Megszórjuk a majorannával, borssal, rálocsoljuk a félretett konzervolajat és az evőkanálnyi főzőolajat, egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, és 20 percre forró sütőbe tesszük. Ha kész azonnal tálalhatjuk, de akár hideg előételként is tökéletes.