sütőtökös tészta

Hozzd ki a legtöbbet a sütőtökből idén ősszel – pürésítve és mascarponéval és parmezánnal selymes, ízletes tésztaszószt készíthetünk.


Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 500 g sütőtök vagy tök, meghámozva és nagyjából 3 cm-es kockákra vágva
  • 50-100 ml tej
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 350 g rövid tészta (rigatoni vagy penne jól használható)
  • 40 g reszelt parmezán

Elkészítése:

Egy nagyobb, de sekély serpenyőben alacsony-közepes lángon felhevítjük az olajat, és egy csipet sóval 10-15 percig pirítjuk a hagymát, amíg megpuhul és áttetszővé válik. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még 1 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.

Közben főzzük a sütőtököt egy serpenyőben forró, sós vízben 10-15 percig, amíg egy késsel megszúrva megpuhul. Csöpögtessük le, és tegyük turmixgépbe (vagy használjunk botmixert).

50 ml tejjel és a hagymával teljesen simára turmixoljuk, és fokozatosan adunk hozzá még több tejet, amíg a keverék olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál hátulját éppen csak bevonja (lehet, hogy nem lesz szükség az összes tejre). Öntsük egy nagy serpenyőbe a paradicsompürével és a mascarponéval együtt, és kis lángon forraljuk fel.

Főzzük meg a tésztát egy nagy serpenyőben forrásban lévő, sós vízben a csomagolás utasításai szerint. Szűrjük le, a főzővízből egy csészényinyit tegyünk félre. Dobjuk össze a tésztát a sütőtökmártással, a parmezánnal és 50-100 ml-rel a félretett vízből, hogy fellazuljon. Fűszerezzük, és szórjuk meg extra parmezánnal.


A figyelmetekbe ajánljuk