Hozzd ki a legtöbbet a sütőtökből idén ősszel – pürésítve és mascarponéval és parmezánnal selymes, ízletes tésztaszószt készíthetünk.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 500 g sütőtök vagy tök, meghámozva és nagyjából 3 cm-es kockákra vágva
- 50-100 ml tej
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál mascarpone
- 350 g rövid tészta (rigatoni vagy penne jól használható)
- 40 g reszelt parmezán
Ez még érdekelhet: Fűszeres sütőtökkrémleves – az ősz legnagyobb sztárja
Elkészítése:
Egy nagyobb, de sekély serpenyőben alacsony-közepes lángon felhevítjük az olajat, és egy csipet sóval 10-15 percig pirítjuk a hagymát, amíg megpuhul és áttetszővé válik. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még 1 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.
Közben főzzük a sütőtököt egy serpenyőben forró, sós vízben 10-15 percig, amíg egy késsel megszúrva megpuhul. Csöpögtessük le, és tegyük turmixgépbe (vagy használjunk botmixert).
50 ml tejjel és a hagymával teljesen simára turmixoljuk, és fokozatosan adunk hozzá még több tejet, amíg a keverék olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál hátulját éppen csak bevonja (lehet, hogy nem lesz szükség az összes tejre). Öntsük egy nagy serpenyőbe a paradicsompürével és a mascarponéval együtt, és kis lángon forraljuk fel.
Főzzük meg a tésztát egy nagy serpenyőben forrásban lévő, sós vízben a csomagolás utasításai szerint. Szűrjük le, a főzővízből egy csészényinyit tegyünk félre. Dobjuk össze a tésztát a sütőtökmártással, a parmezánnal és 50-100 ml-rel a félretett vízből, hogy fellazuljon. Fűszerezzük, és szórjuk meg extra parmezánnal.