Bár a sütőtök az őszi fűszerek kombinációjával könnyen desszertes irányba fordulhat, a friss rozmaring, fokhagyma, karamellizált hagyma és currypor, de bármilyen fűszer hozzáadásával isteni sós leveseket vagy akár püréket készíthetünk belőle. Most pedig jöjjön egy rendkívül egyszerű sütőtökkrémleves recept!
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (megsütve)
- 4 db zsálya
- 2 dkg vaj
- 1.5 l alaplé
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 ml habtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- negyed teáskanál szárított chilipehely
Elkészítése:
A megsült sütőtök húsát kikaparjuk. A vajat ezután megolvasztjuk, majd hozzátesszük a finomra vágott fokhagymát és zsályát, kicsit kevergetjük. Mehet mellé a sütőtök, utána ezzel is összekeverjük, majd felöntjük az alaplével.
Hozzáadjuk a chilit, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 15 percig kis lángon főzzük. Ha elkészült, botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta. Bacon chipset vagy magvakat szórhatunk rá díszítésképp.