halloween csokit vagy csalunk

„Csokit vagy csalunk" – avagy mi is pontosan a halloween?

Ha október, akkor halloween, legalábbis az amerikaiaknak biztosan. Habár Magyarországon is próbálkoznak és az érdeklődés egyre intenzívebb, még közel sem olyan népszerű, mint az angolszász területeken, pedig egy igazán izgalmas eseményről van szó. De mégis mit ünnepelnek ilyenkor? Íme néhány tény arról, hogyan miképp kezdődött, valamint egyéb érdekességek erről a különös ünnepről.Néhány halloweeni rituálé régen a férjkeresésről szólt

Unsplash / freestocks

A 18. században az egyedülálló hölgyek olyan halloweeni hagyományokat találtak ki, amelyek segítettek nekik a párkeresésben.

A nők ekkor almahéjakat dobtak a válluk fölé, remélve, hogy a leendő férjük monogramját látják a mintában, amikor azok földet érnek. A legabszurdabb az, hogy képesek voltak még egy sötét szobában is ácsingózni, gyertyát tartva egy tükör előtt, és abban reménykedtek, hogy a kiszemeltjük arca visszatükröződik.

A töklámpás eredete

Unsplash / Szabó János

A legenda szerint Fukar Jack meghívta az ördögöt egy italra, de Jack nem akart fizetni az italért, ezért meggyőzte az ördögöt, hogy változtassa magát érmévé. Így ahelyett, hogy megvette volna az italt, zsebre tette az érmét, és egy ezüstkereszt közelében tartotta a házában, megakadályozva ezzel, hogy az ördög újra alakot öltsön.

Ekkor pedig próbáltak egyességre jutni. Jack megígérte az ördögnek, hogy elengedi, ha egy évig békén hagyja őt, de ezt is csupán akkor teljesíti, hogyha egyszer meghal, nem követeli majd a lelkét.

Egy év múlva ismét rászedte az ördögöt, hogy hagyja békén, és ne követelje a lelkét. Amikor pedig Jack meghalt, Isten nem akarta, hogy egy ilyen fondorlatos ember a mennybe kerüljön, az ördög pedig, hűen a szavához, nem engedte be a pokolba. Ekképpen úgy küldték el az éjszakába, hogy csupán egy égő szén világította meg az útját.

A szenet egy kivájt répába helyezték, és a legenda szerint azóta is a földön kóborol a lelke. Írországban és Skóciában az emberek répából, céklából és burgonyából kezdték megalkotni a saját „Jack-lampionjaikat". A hagyomány a bevándorlókkal együtt az Egyesült Államokba is eljutott, és az emberek az Észak-Amerikában őshonos sütőtököt kezdték használni lámpásként.

Csokit vagy csalunk

Unsplash / Conner Baker

Elég furcsa, hogy a gyerekek jelmezbe öltöznek, és kvázi koldusként járnak házról-házra, hogy „jutalmukat" követeljék. Mint számos más halloweeni tevékenység, ez a hagyomány is a középkorra és a Samhain-rituálékra vezethető vissza. Egykor úgy tartották, hogy Samhain éjszakáján kísértetek járnak a Földön, ezért az emberek jelmezbe öltöztek, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Ahogy a katolikus egyház kezdte kiszorítani a pogány ünnepeket a saját ünnepeivel (például a mindenszentek napjával), a lélekszentelés egyre népszerűbbé vált, és a szegény gyerekek és felnőttek szellemeknek öltözve jártak házról házra, hogy imákért cserébe ételt kapjanak.

Az ír halloweeni kenyér

A neve barmbrack vagy egyszerűen csak brack. Az édes kenyér jellemzően mazsolát, valamint egy kis rejtett játékot vagy gyűrűt tartalmaz. S aki megtalálja a tárgyat, szerencsés lesz a következő évben.

Pénz, pénz, pénz

A karácsony után a második helyen áll, ha a kiadásokat nézzük. A fogyasztók 2019-ben körülbelül 9 milliárd dollárt költöttek halloweenre a National Retail Federation szerint. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban a költés egy kicsit visszaesett, de az amerikaiak így is 8 milliárd dollárt költöttek, ami fejenként átlagosan 92 dollárt jelent.


Forrás: ITT és ITT.

A figyelmetekbe ajánljuk