A sütőtökös fűszeres lattétól kezdve a sütőtökös desszertekig, kijelenthetjük: a narancssárga zöldség igazi favorit az őszi hónapokban. A sütőtök azonban több mint ízfokozó a szezonális finomságoknál, lenyűgöző egészségügyi előnyei is vannak. Íme négy jótékony hatása!
Támogathatja a bélrendszer egészségét
A rost egy kulcsfontosságú tápanyag, amely a bélrendszer egészségét támogatja a bél mikrobióta szabályozásával és a rendszeres bélmozgás elősegítésével. Egyes tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a sütőtök héja alkoholban nem oldódó poliszacharidokat tartalmaz, amelyek hajlamosak csökkenteni az epesavakat és támogatják a bél működését.
Ez is érdekelhet: 6 élelmiszer, amiben több a C-vitamin, mint egy narancsban
Erősíti az immunrendszert
A sütőtök számos, az immunrendszer egészségét támogató tápanyag természetes forrása, köztük a C-vitaminnak, a cinknek és a szelénnek. Mivel a megfelelő hidratáltság is hatással lehet az immunrendszer egészségére, a tény, hogy a sütőtök körülbelül 90%-ban vízből áll, segít kiemelni egy másik okot, amiért a zöldség fontos része lehet az immunrendszer egészségét támogató étrendnek.
Emellett az immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerünkben található, a bélrendszer egészségének támogatása olyan rostos élelmiszerek fogyasztásával, mint a sütőtök, szintén jótékony hatással lehet immunrendszerünk egészségére.
Testsúlycsökkenés
Az adatok következetesen azt mutatják, hogy a gyakori gyümölcs, valamint a nem keményítőtartalmú zöldségek fogyasztása összefügg a fogyással. Egy kisebb adag felkockázott sütőtök pedig nagyon kevés kalóriát tartalmaz – csészénként körülbelül 30 kalóriát.
Sőt, a sütőtökben található rostok is segíthetnek a testsúlycsökkentésben, mivel hosszan felszívódó, így sokáig jóllakottnak érezhetjük magunkat.
Olvasd el ezt is! 4 egészséges étel, amelyek magas D-vitamin tartalmúak
Jótékony hatással van a szem egészségére
A sütőtök tele van a szem egészségét támogató A-vitaminnal, illetve karotinoidokkal, luteinnel és a zeaxantinnal. A lutein és a zeaxantin az egyetlen olyan étrendi karotinoidok, amelyek felhalmozódnak a retinában, különösen a makulában. E tápanyagok fogyasztása pedig bizonyítottan csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát is.