narancsok
Fotó: unsplash

6 élelmiszer, amiben több a C-vitamin, mint egy narancsban

Ha az elegendő C-vitamin beviteléről van szó, a narancs kétségkívül a legjobb forrás. De azért akadnak mellette más lehetőségek is, ha valami egyébre fájna a fogunk.


Egy közepes méretű narancsban 70 mg C-vitamin található, így egy adag elegendő a napi adag fedezéséhez (a C-vitamin napi értéke nőknél 75 mg, férfiaknál 90 mg). A C-vitamin fontos a kollagénszintézishez, segít megőrizni immunrendszerünk egészségét, küzd a szabad gyökök ellen a szervezetben, és fokozza a vas felszívódását a vegetáriánusok számára. Szerencsére a legtöbbünknek megvan a napi elegendő C-vitamin forrása. De ha más módokat keresel arra, hogy ezt az alapvető tápanyagot bevidd, mutatunk 6 olyan ételt, amiben több a C-vitamin, mint egy narancsban.

Brokkoli

Valószínűleg a C-vitamin forrásról először a citrusfélék jutnak eszükbe. Ezért meglepő, hogy egyes zöldségekben még több van, mint egy narancsban − de ez az igazság! Egy csésze apróra vágott brokkoli 81 mg C-vitamint tartalmaz. Ha különösen finom módot keresel ennek a zöldségnek az élvezetére, próbáld ki a párolt brokkolit mogyorószósszal.

Kivi

Rengeteg más gyümölcs is van, ami valószínűleg nem szerepel az elsődleges radarodon, pedig rengeteg C-vitamint tartalmaz. Egy-két kivi 137 mg C-vitamint biztosít: majdnem kétszer annyit, mint egy narancs.

Papaya

Ez a másik figyelmen kívül hagyott trópusi gyümölcs, a papaya nagyon hasonlít a mangóhoz, és 240 gramm körülbelül 88 mg C-vitamint tartalmaz. Próbáld ki kis frissen facsart lime-lével.

​Paprika

k\u00fcl\u00f6nf\u00e9le sz\u00edn\u0171 paprik\u00e1k

Fotó: unsplash

Akár a piros, akár a sárga vagy a zöld fajtával van dolgod, a paprika több mint elegendő C-vitamint tartalmaz a napi szükséglet kielégítéséhez. Egy közepes méretű piros paprika 152 mg, egy zöld paprika 96 mg, egy sárga paprika 218 mg vitamint tartalmaz. De ha nem tudsz úgy beleharapni egy paprikába, mint egy almába, próbáld meg felszeletelni és humuszba mártogatni, vagy használd fel sült paprika salátához mozzarellával és bazsalikommal.

​Guava

Ez a gyakran figyelmen kívül hagyott gyümölcs meglepően tápláló. Mindössze 37 kalória, 8 gramm szénhidrát és 3 gramm rost darabonként, érdemes megfontolnod, hogy ezt is beilleszd a rendszeres fogyasztásodba. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen gyümölcs 126 mg C-vitamint tartalmaz. Mindenképpen edd meg a héját, mivel a C-vitamin nagy része ott lakozik.

​Ananász

79 mg C-vitaminnal egy csésze felkockázott ananász pontosan az, amire szükséged van, hogy immunrendszerednek lendületet adj! És ha ez nem lenne elég ok arra, hogy gyakrabban fogyaszd ezt a finom gyümölcsöt, az ananász segít az erősebb csontok építésében és a tápcsatornád mozgásban tartásában is. Csodálatos egészségügyi előnyei miatt számos különböző módon fogyasztható − például turmixokban vagy az ananász-avokádó salátában.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk