sütőtökök
Fotó: Shutterstock

Hiába szeretjük, több baj is van a magyar sütőtökkel

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jó minőségű magyar sütőtök, pedig csökken a termőterülete. A termesztési folyamat eleve munkaigényes, de az éghajlatváltozások sem kedveznek neki.


A sütőtököket leginkább emberi étkezésre termesztik, leggyakoribb fogyasztása a sült formája. Hosszú tenyészidejű növény, biológiai − és nem gazdasági – érettségükkor takarítják be őket ősszel, és hosszan el is állnak.

Olvass tovább: 5+1 egészségügyi hatás, amire számítanunk kell, ha sütőtököt fogyasztunk

Míg tavaly 1770 hektáron gazdálkodtak az őszi növénnyel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint, idén e 1464 hektárra esett vissza Magyarországon. Megközelítőleg 35-40 ezer tonna az éves sütőtök termelés. Elenyésző – néhány száz tonnás − a tökimportunk, exportunk pedig gyakorlatilag nincs belőle – írja a Haszon.

Tehát, bár a sütőtökfélék fogyasztása évről-évre növekszik, termőterületeinek mérete csökken. Alapvetően két fajtájával találkozhatunk: az óriás tökkel, mint például a Nagydobosi, a Muscade de Provance (muskotályos sütőtök), és a hokkaidó tök; és a pézsmatökkel, más néven sonkatökkel, melyek hosszúkás, megnyúlt formájúak, édes húsúak, és rövidebb ideig tárolhatók. Ilyenek a kanadai típusú tökök és az úgynevezett „butternut" típusú tökök.

Ez is érdekelhet: Az ősz kedvence: egyszerű mézes-chillis sütőtök

t\u00f6kmagolaj, t\u00f6kmagok \u00e9s egy sz\u00e9tv\u00e1gott s\u00fct\u0151t\u00f6k

Fotó: Shutterstock

Az idei időjárás is jelentősen rányomta a bélyegét a tökfélékre: a csapadékhiány és a forró nyár következtében jelentősen visszaesett a megtermelt mennyiség. A tök termesztése ráadásul munkaigényes folyamat.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatai szerint a vidéki kiskereskedelmi piacokon 300-400 Ft/kg-be kerül a sütőtök, a nagy piacokon pedig 150-200 Ft/kg. Viszont a Spar online üzletében például 439 Ft/kg a nagydobosi sütőtök ára.

Az étkezési tök mellett az olajtöktermesztés Magyarországon, melynek termesztése még munkaigényesebb, hiszen a szántást leszámítva a legtöbb munkafolyamatot kézzel végzik, majd a betakarítás után olajsajtoló üzemben készül el a végtermék.

Az elmúlt években az időjárási viszontagságok miatt jelentősen drágult a tökmagolaj ára. Jelenleg a hidegen sajtolt olaj literára 7500-8500 forint körül mozog, az üzletekben pedig többnyire meghaladja a 10 ezer forintot.


A figyelmetekbe ajánljuk