Az otthon elkészített pesto a legfinomabb.
Az ízletes bazsalikomos pesto szósz nem csak tésztákhoz kiváló. Rizzsel, sült burgonyával, hússal, kenyérrel is fogyaszthatjuk.
Az olaszok régen mozsárban készítették a pestót, de a krém elkészítése ma már igen egyszerű, elég csak leaprítanunk a hozzávalókat. Meg kell várni, amíg az aprítógép selymes állagúvá nem varázsolja őket, aztán kész is vagyunk vele.
A pesto egyik alapanyaga a bazsalikom, mely tele van C-vitaminnal, a fenyőmagnak pedig magas a kalcium, magnézium, A-, B1-, B2-vitamin tartalma is.
A házi pestóhoz a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
- 6 csokor friss bazsalikom
- 5 dekagramm parmezán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 marék fenyőmag
- 2 szem szegfűszeg
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál citromlé
Ezeket a már említett módon elég csak aprítógépbe helyezni és krémesre pürésíteni. Az elkészült bazsalikompesto két hétig eláll a hűtőben.
(Forrás: Sóbors)