Az említett növény a thai bazsalikomot, ami az egyik a több száz bazsalikomfajta közül, mégis teljesen eltér a világszerte elterjedt olasz változattól. Ráadásul alig ismerik itthon, pedig ízben nagy a különbség.
A Vince mutatta be az Allrecipes oldala alapján a thai bazsalikom és az édes bazsalikom közötti különbségeket. Érdemes tisztában lenni velük, mielőtt elkezdjük használni a konyhában.
Na de mi a thai bazsalikom?
A thai bazsalikom
A legtöbben a klasszikus édes bazsalikomot ismerjük, miközben több mint száz bazsalikomfajta is létezik. Van olyan, amit már több mint ötezer éve termesztenek.
A bazsalikom minden fajtája a mentafélék családjába tartozik. A thai bazsalikom délkelet-ázsiai eredetű, a régió konyhájának gyakori összetevője. Íze enyhén fűszeres, édesgyökérszerű. Megjelenését tekintve a thai bazsalikom lila szárral és apró, erős, fogazott szélű levelekkel rendelkezik.
Miben különbözik?
Ránézésre a legfeltűnőbb különbség a szárak színe: a thai bazsalikom szára lila, az édes bazsalikomé pedig zöld.
Ellentétben az édes bazsalikom finom, lágy leveleivel, a thai bazsalikom levelei sokkal erőteljesebbek, keményebbek, ami azt is jelenti, hogy tovább bírják a főzést (az édes bazsalikomleveleket általában frissen és akkor adjuk hozzá az ételhez, amikor a többi rész már megfőtt benne). A thai bazsalikomlevelek kisebbek és keskenyebbek is, mint a nagy, kör alakú édes bazsalikomlevelek.
A thai bazsalikomnak fűszeres, ánizsos vagy az édesgyökérhez hasonló az íze, míg az édes bazsalikomé enyhébb, édesebb és borsos.
A thai bazsalikomot gyakran összekeverik az úgy nevezett szent bazsalikommal, ami szintén Délkelet-Ázsiában honos, ezzel együtt két külön fajról van szó. A szent bazsalikom valamivel nagyobb és ovális alakú, zöld szárral, ízre pedig szegfűszeges ízű és jóval borsosabb.
És melyik a jobb?
Az édes bazsalikommal ugyan helyettesíthető a thai bazsalikom, de nem lesz meg az a lendületes ízvilág, amit a thai bazsalikom nyújt. Ha az édes bazsalikomot más friss fűszernövényekkel, például mentával vagy korianderrel egészítjük ki, az ízek egy részét pótolhatjuk. Vannak viszont ételek, ahol a thai bazsalikom központi szerepet játszik (például a vietnami friss tavaszi tekercsekben), ezért is érdemes körülnézni itthon is, és beszerezni a különleges fűszernövényből!