fogamzásgátló tabletta

Ingyenessé válik 25 év alatt a fogamzásgátlás Franciaországban

Franciaországban a fogamzásgátló szerek jövőre már nemcsak a 18 év alatti lányoknak, hanem 25 éves korig minden nő számára ingyenesek lesznek.


A tudományos hatóságokkal együtt megállapítottuk, hogy egyes fiatal nőknél visszaesett a fogamzásgátlás, mindenekelőtt pénzügyi okok miatt"

– indokolta az intézkedést a tárcavezető a France2 közszolgálati televízióban.


A fogamzásgátlással kapcsolatos vizsgálatok és kezelés, az orvosi konzultáció és maguk a fogamzásgátló tabletták is ingyenessé válnak 25 éves korig, ami évente 21 millió eurós plusz kiadást jelent az államnak. Az intézkedés 2022. január 1-én lép életbe.

Az eddigi 18 éves korról azért 25 éves korig terjesztette ki az ingyenességet a tárca, mert a miniszter szavai szerint ez az a kor, amikor gazdasági, társadalmi és jövedelmi szempontból is önállóvá válnak a nők. Azért is 25 évnél húzták meg a határt, mert ettől a kortól a szülők kiegészítő biztosítása már nem érvényes a gyerekeikre.

A fogamzásgátlók árának 65 százalékát, más receptre felírt gyógyszerekhez hasonlóan, az állam eddig is visszatérítette a társadalombiztosítással rendelkezők számára, a fennmaradó 35 százalékot kell a nőknek kiegészítő biztosításból vagy saját zsebből fizetniük.

A 15 és 18 év közötti lányok számára 2013 óta ingyenes a hozzáférés a fogamzásgátláshoz, aminek következtében visszaesett a nem várt terhességek, valamint a terhesség-megszakítási kérelmek száma. Míg 2012 és 2018 között ezer 15 és 18 év közötti lányból hat esett át abortuszon, addig korábban csaknem tíz.

2020-ban a 15 éven aluliak számára is ingyenessé tette a fogamzásgátlást a kormány, s ezt azzal indokolta, hogy 2019 végéig évente csaknem ezer 12 és 14 év közötti lány esett teherbe Franciaországban, és közülük 770-nek végződött abortusszal a terhessége.

(The Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk