tejes kávét iszik egy nő lehunyt szemmel
Fotó: Shutterstock

A kávénak valóban gyulladáscsökkentő hatása van, de nem mindegy, hogy iszod

Gyakran küzdesz gyulladásos tünetekkel? Van egy egyszerű reggeli rutin, amely segíthet az olyan alattomos tüneteken, mint az ízületi merevség, az emésztési problémák és a magas vérnyomás.


A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban január 30-án megjelent új kutatás szerint a fehérjék és az antioxidánsok kombinálása megduplázhatja a gyulladáscsökkentő hatást az immunsejtekben. A Food Chemistry című szaklapban 2023 márciusában megjelenő utóvizsgálatban megállapították, hogy ez a kombináció megismételhető egy népszerű, fehérjében gazdag összetevő kávéhoz való hozzáadásával.

Ez is érdekelhet: A kávé egészséges, akárcsak a sör, a vörösbor és az étcsoki

A most közzétett tanulmányban a Koppenhágai Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének és Állatorvosi és Állattudományi Tanszékének kutatói azt elemezték, hogy a polifenolok − a növényi eredetű élelmiszerekben található vegyületek osztálya, amelyek tele vannak antioxidánsokkal − hogyan reagálnak, amikor aminosavakkal, a fehérjék építőköveivel kombinálódnak.

A lehetséges gyulladáscsökkentő hatások vizsgálatához a kutatók mesterséges gyulladást idéztek elő az immunsejtekben, mielőtt néhány sejtbe polifenolok és aminosavak kombinációját fecskendezték volna. Más sejtek csak polifenolokat kaptak, egy kontroll sejtcsoport pedig semmit sem kapott.

Ha tovább olvasnál: Hány csésze kávé egészséges egy nap?

k\u00e1v\u00e9t fog a kez\u00e9ben egy mosolyg\u00f3 fiatal n\u0151 a k\u00e1v\u00e9g\u00e9p mellett \u00e1llva farmeringben

Fotó: Shutterstock

Az eredmények sokatmondóak: a polifenolokkal és aminosavakkal egyaránt kezelt immunsejtek kétszer olyan hatékonyan csökkentették a gyulladást, mint azok a sejtek, amelyek csak polifenolokat kaptak.

A kísérő tanulmányban kimutatták, hogy a polifenolok kötődnek a húskészítményekben és tejtermékekben található fehérjékhez. És mivel a kávébab gazdag antioxidánsokban, ez a potenciális gyulladáscsökkentő keverék könnyen bevihető, ha tejjel fogyasztod a kávéd.

Ezt a reakciót egyelőre csak a tejtermékekkel kapcsolatban találták meg, így nem világos, hogy a tej alternatívái ugyanilyen pozitív hatást fejtenek-e ki, különösen azok, amelyeknek alacsonyabb a fehérjetartalma. De aggodalomra semmi ok: más módon is fogyaszthatod ezt az antioxidáns-fehérje kombót.

El tudom képzelni, hogy valami hasonló történik például egy húsételben zöldségekkel vagy egy turmixban, ha ügyelünk arra, hogy fehérjét, például tejet vagy joghurtot adjunk hozzá

− mondta Marianne Nissen Lund professzor, az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársa a Koppenhágai Egyetem közleményében. Ennek ellenére további kutatásokra van szükség ezen eredmények tisztázásához.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk