kávébab és száraz tea

Kávé a fekete teával szemben – melyik egészségesebb?

A kávé és a tea a világ legnépszerűbb italai közé tartoznak. Bár hasonló egészségügyi előnyöket biztosítanak, van néhány különbség. De melyiket érdemes választani?


Koffein

Az emberi fogyasztás szempontjából biztonságosnak tartott koffein mennyisége napi 400 mg. Egy 240 ml-es csésze főzött kávé átlagosan 95 mg koffeint tartalmaz, míg ugyanez az adag fekete tea 47 mg-ot.

Bár a tudósok a koffein pozitív hatásainak kutatása során elsősorban a kávéra összpontosítottak, mindkét ital – annak ellenére, hogy eltérő mennyiségben tartalmazza – biztosíthatja a hozzá kapcsolódó egészségügyi előnyöket.

Ez is érdekelhet:Az instant kávé lehet a jövő trendje

Melyik jobb?

Bár a kávét számos mellékhatással hozták összefüggésbe, mint például szívelégtelenség, megnövekedett pulzusszám és magas vérnyomás, a kutatások bizonyítják, hogy mérsékelt fogyasztása abszolút biztonságos.

Bár antioxidáns-összetételük eltérő, a kávé és a fekete tea egyaránt kiváló forrása ezeknek a fontos vegyületeknek, amelyek védelmet nyújthatnak különböző betegségek, köztük a szívbetegségek és a rák egyes formái ellen.

A kávénak tulajdonított egyéb jótékony hatások között szerepel a Parkinson-kór elleni védelem, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a májcirrózis kockázatának csökkentése. A tea pedig védelmet nyújthat a fogszuvasodás, a vesekő és a különféle ízületi gyulladások ellen.

A kávé koffeintartalma magasabb, mint a teáé, ami jó lehet azoknak, akik azonnali energiabombát keresnek. Azonban a koffein agyra gyakorolt hatása miatt a túlzott kávéfogyasztás függőséget okozhat. Az érzékeny embereknél azonban szorongást és alvászavarokat okozhat, így nekik jobb választás lehet a tea.

A tea L-theanint tartalmaz, egy olyan aminosavat, ami nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik és ellazíthat, miközben egyidejűleg éberen tart.

Ráadásul bármelyik italból választhatunk koffeinmentes változatot.

Olvasd el ezt is! Hány csésze kávét ihatunk meg egy nap?

A kávé és a fekete tea különböző anyagcsere-folyamatok révén segíthetik a fogyást és védelmet nyújthat bizonyos krónikus betegségekkel szemben. Ráadásul a kávé magas koffeintartalma gyors energialöketet adhat, míg a fekete teában lévő koffein és L-teanin kombinációja fokozatosabb energiaemelkedést biztosít.

Végszóként mindkét ital egészséges és mértékkel fogyasztva biztonságos, így a választás személyes preferencián vagy a koffeinre való érzékenységen múlhat.

A figyelmetekbe ajánljuk