Fotó: GeorgesDaya/Shutterstock
május 15., 2025  ●  Gasztronómia  ●  Hamu és Gyémánt

Frissítő, könnyed ebéd a meleg napokra: a halloumi fatteh

Ha valami újdonságra vágysz a kora nyári napokon, érdemes lehet a Közel-Kelet ízvilága felé fordulnod, hiszen a régió konyhája pontosan tudja, mi esik jól a melegebb időszakban. A halloumi fatteh például egy igazán frissítő, ugyanakkor tápláló fogás, amelynek többféle változata is létezik – mutatunk egy egyszerűen elkészíthető verziót!

A fatteh a Közel-Kelet több országában, például Libanonban, Szíriában, Jordániában vagy Egyiptomban is kedvelt étel. Neve nagyjából annyit jelent, mint „szétmorzsolni” vagy „széttépni”, utalva arra, hogy különféle alapanyagok laza, kevert egyvelegéről van szó. Bár sokféleképpen elkészíthető, a klasszikus változat laposkenyeret, csicseriborsót, pirított magvakat, darált húst, fűszeres joghurtos öntetet és rengeteg fűszert tartalmaz. Ezúttal egy halloumi sajttal készült verziót mutatunk be a Drive írása alapján.

Ezt is olvasd el! Mindössze 15 perc alatt összedobhatjuk ezt a kiváló teriyaki csirkét – recept!

​Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 250 g darált marhahús
  • 250 g halloumi sajt
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • olaj
  • só, bors (ízlés szerint)

A tahinis joghurthoz:

  • 150 g görögjoghurt
  • 2 evőkanál tahini
  • 1-2 fej fokhagyma
  • ½ citrom leve

A tálaláshoz:

  • 1 evőkanál gránátalmamelasz
  • egy marék gránátalmamag
  • egy marék friss koriander
  • pita vagy más laposkenyér

Így készül:

  • Egy serpenyőben melegítsünk fel egy kis olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá és oszlassuk el rajta a darált húst. Alaposan fűszerezzük meg, és ha a hús eléggé megbarnult, tegyük félre az egészet.
  • Egy másik serpenyőbe öntsünk nagyjából 1 centiméternyi olajat, és melegítsük magas hőmérsékletre. Eközben vágjuk fel a halloumi sajtokat egyenlő, nagyjából 3-4 centis széles darabokra. Mikor az olaj már elég meleg, tegyük bele a sajtokat, és addig süssük, amíg aranybarnák nem lesznek. Ezután emeljük ki a sajtot, tegyük félre, és csepegtessük le egy tányéron.
  • A tahinis mártás elkészítése következik: tegyük bele az alapanyagokat egy alacsony-közepes lángon lévő kisebb lábasba, majd bőkezűen sózzuk és borsozzuk. Keverjük össze addig, amíg jó sűrű lesz – szükség esetén adjunk hozzá egy kis langyos vizet.

Figyelmedbe ajánljuk! A fogyókúrázók egyik kedvenc tésztája lehet ez a kelet-ázsiai finomság

  • A tálaláshoz először rakjuk a tányérra a halloumit, majd kanalazzunk rá a húsból, végül a tetején oszlassuk el a joghurtos mártást, ezután pedig jöhet rá a gránátalma és a koriander. Végezetül már fogyaszthatjuk is egy-két szelet pita (vagy más kenyérféle) társaságában.

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!