konjak tészta
Fotó: Shutterstock

A fogyókúrázók egyik kedvenc tésztája lehet ez a kelet-ázsiai finomság

A tészta az egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb alapanyag a világ konyháiban, és bár elsőre talán mindenkinek az olaszok különböző tésztái jutnak eszébe, vannak bizony más specialitások is, például az ázsiai konyhában. Mai világunkban ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy a rengeteg tésztaféle közül milyet is eszünk: az ételallergiások és a szigorú étrendet követők általában többször is meggondolják, hogy mit válasszanak. Van azonban egy különleges tészta, az úgynevezett konjak tészta, amely alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt a fogyókúrázók egyik kedvenc élelmiszere lett.


A konjak tészta – amely a kelet-ázsiai konjak növény (Amorphophallus konjac) gumójából készül – az elmúlt években robbant be a köztudatba és hatalmas sikert aratott a tudatosan étkezők körében. Habár a Vince írásában főleg a „szénhidrátmentes” kifejezéssel érvelnek a finomság mellett, ez nem teljesen felel meg a valóságnak: a tészta tartalmaz szénhidrátot, és annak nagy része emészthetetlen rost formájában van jelen.

A konjak egy Délkelet-Ázsiában őshonos, gumós növény, amelyet főleg Japánban, Kínában, Tajvanon és Koreában termesztenek. A növény gumóját – amely leginkább burgonyára emlékeztet – konjakgyökérnek vagy ördögnyelvnek is nevezik. Ebből készítenek konjak lisztet, amely a tészta alapanyaga, és a gluténmentesen étkezők is fogyaszthatják. Fő összetevője a glükomannán, amely nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így fogyasztása után garantált a hosszan tartó teltségérzet.

A konjak tésztának nincsen jellegzetes íze, külalakra átlátszó, állaga pedig kissé zselés, így könnyen átveszi a különféle szószok ízét. Különlegessége, hogy 97%-ban vízből és 3%-ban glükomannán rostból áll, így rendkívül alacsony kalóriatartalmú és szénhidráttartalmú. Bár előnyei nagyon csábítóak, fogyasztása során ajánlott figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, különösen ha por vagy kapszula formájában jut a szervezetbe: kevés vízzel fogyasztva gélszerű masszát képezhet, ami fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz vezethet.

Érdekesség, hogy létezik Japánban egy interaktív élménypark, amely a konjak kultúráját és gyártási folyamatát mutatja be. A konjak növény és az abból készült termékek ugyanis mélyen beágyazódtak a japán kultúrába. Ez az étel tehát nem csak egészséges, finom, de még kulturálisan is érdekes.

A figyelmetekbe ajánljuk