Ez az aromákban és egészséges összetevőkben gazdag fogás egy esős, hűvös napon nemcsak felmelegít, de akár enyhítheti is a megfázás tüneteit is. A fokhagyma, a gyömbér és a forró húsleves egyvelege tökéletes lehet akár ebédre vagy vacsorára. Mutatjuk, mit kell tudni a wontonról, és hogyan készül a legfinomabb formája.
Habár az ázsiai konyha legtöbb receptje bonyolultnak tűnik, a megfelelő hozzávalók segítségével és egy kis gyakorlással valamennyi könnyen elkészíthető. A wonton sem kivétel ez alól. A Kínából származó étel egy tésztafajta, melybe általában húst töltenek. A szó szabálytalan alakú, kis gombócot jelent.
A wonton nagyszerűsége az íze mellett sokoldalúságában rejlik, ugyanis főzhetjük, süthetjük és gőzölhetjük is. Mivel a tészta gyakorlatilag bármelyik ázsiai üzletből beszerezhető, időspórolás céljából érdemes a készen csomagolt változatát vásárolni. Legtöbbször sertéshúsból készül, ám ha szeretnénk, csirkével is helyettesíthetjük a receptet.
Ez is érdekelhet! A francia krémleves, amit bármilyen maradék zöldségből elkészíthetsz
A hidegebb hónapokban legjobb, ha levesként fogyasztjuk. Ahhoz, hogy elkészítsük, először is meg kell tanulnunk megfelelően hajtogatni a tésztát. A YouTube-on is rengeteg oktató videó található, mely segítségünkre lehet, ám a recept elkészítésének leírásában mi is megmutatjuk, hogyan kell egyszerűen felgöngyölíteni.
Hozzávalók a töltelékhez:
Fotó: Shutterstock
- 1 nagy tojás;
- 1 nagyobb darab gyömbér, lereszelve;
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve;
- 450 gramm darát sertéshús;
- 1 evőkanál szójaszósz;
- 1 evőkanál pirított szezámolaj;
- 1 evőkanál olívaolaj;
- 2 evőkanál rizsecet;
- 1 evőkanál só;
- 1 db metélőhagyma (csak a harmadára lesz szükség);
- 40 db wonton tészta.
Hozzávalók a leveshez:
- 5 db zöldhagyma;
- 2 evőkanál olívaolaj;
- 1 kisebb db gyömbér hámozva, lereszelve;
- 15 dl jó minőségű csirkehús alaplé;
- 1 evőkanál szójaszósz;
- chilipehely a tálaláshoz.
Ajánljuk figyelmedbe! Így készítsd el a portugálok ízletes levesét, a Caldo Verdét!
Így készítsük el:
Először is állítsuk össze a wonton tésztához a tölteléket. A darált húshoz adjuk hozzá az összetevőket, tehát a tojást, a reszelt gyömbért, a fokhagymát, majd öntsük hozzá a fűszereket, a szójaszószt, a rizsecetet, a pirított szezámolajat, olívaolajat és a sót. Gyúrjuk össze kézzel vagy egy fakanál segítségével, hogy összeálljon. Ezután a metélőhagyma nagyjából harmadát vágjuk apró darabokra és adjuk a töltelékhez.
Ezután következik a tészta összeállítása. Először egy kisebb tálba öntsünk kevés szobahőmérsékletű vizet. Tegyünk a konyhapultra egy tésztalapot, majd mártsuk egyik ujjunkat a vízbe és nedvesítsük be a tésztalap széleit. Ez amiatt szükséges, hogy kellően összeragadjon és ne essen szét főzés közben.
Fotó: Unsplash
Tegyünk a töltelékből két kisebb kanállal a lap közepére, majd X formában a lap négy szélét megfogva illesszük össze, hogy egy gombóc jöjjön létre. Hajtogassuk úgy, hogy egymásra tapadjanak a szélek. Az elkészült gombócokat tegyük félre egy sütőpapírra.
Végül nem maradt más hátra, mint a leves elkészítése. Hámozzuk meg a zöldhagymát és távolítsuk el a sötétzöld részeit, majd vágjuk vékony szeletekre. Egy nagyobb lábasba öntsük bele az olívaolajat, majd hevítsük fel közepes lángon. Adjuk hozzá a zöldhagymát és a gyömbért. Pirítsuk nagyjából két percig, míg a hagyma megpuhul. Ezután öntsük fel az alaplével forraljuk fel. Adjuk hozzá a szójaszószt, ám ha kevésnek érezzük, még önthetünk hozzá néhány evőkanállal.
Végül nincs más dolgunk, mint beledobni a wonton gombócokat a levesbe, melyek nagyjából három perc alatt megfőnek. Miután elkészültek, szűrő segítségével vegyük ki a levesből és tegyük félre. Vegyük le a tűzhelyről a levest, majd miután pár fokot lehűlt, tegyük vissza a gombócokat és tálalhatjuk is, ízlés szerint megszórhatjuk chilipehellyel is.
(Forrás: Bon Appétit)